2024. május 2. - Zsigmond

Kísérleti filmek kiállítása

"Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné" címmel kísérleti filmekből álló kiállítás nyílik csütörtökön a fővárosi Tűzraktérben, amely ideiglenesen egy átalakítás előtt álló, VI. kerületi iskolaépületben működik - közölte Iványi-Bitter Brigi
2008. augusztus 6. szerda 13:55 - Hírextra
Tájékoztatása szerint a kiállításon olyan, az elmúlt 40 évben a Balázs Béla Stúdióban és a Pannónia Filmstúdióban készült kísérleti filmeket vetítenek, amelyekben Budapest belvárosa jelenik meg a 60-as évektől a 90-es évekig.

Czakó Ferenc, Háy Ágnes, Huszárik Zoltán, Kovásznai György, Macskássy Katalin, Mihályfy Sándor, Mész András, Novák Márk, Pintér György, Ragályi Elemér, Reisenbüchler Sándor, Révész László, Szabó István, Sőth Sándor, Sugár János, valamint Szorgent Sándor egy-egy alkotását tűzik műsorra az iskolaépület 18 termében - mondta Iványi-Bitter Brigitta.

Az érdeklődők a kiállításon animációs és más filmes technikával készült szerzői rövidfilmeket, játékfilmeket valamint dokumentumfilmeket láthatnak klasszikus tévéképernyőkön. Az alkotások dokumentarista jellegűek, "a giccses megfogalmazástól mentesek" - hangsúlyozta a kurátor.

Az augusztus 31-ig minden nap délután három órától éjfélig látogatható tárlat címe - "Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné" - idézet Örkény István Budapest című egyperceséből, melyből Macskássy Kati Mi lenne Budapesten, ha... címmel készített animációs filmet 1970-ben - folytatta a kurátor, megjegyezve, hogy az alkotást, amely szatirikus éllel mutatja be, hogy mi lenne Budapesten, ha ledobnák az atombombát, szintén láthatja a közönség.

Iványi Bitter Brigitta megemlítette azt is, hogy a tárlathoz egy, a Munkacsoport (Bulcsú Tamás és Fortvingler Éva), valamint az N és n galéria (Nagy Bálint) által készített építészeti tárgyú installáció is kapcsolódik. Mint azt a kurátor felidézte, Terézváros belső udvarairól egy építészeti felmérés készült. Ennek anyagából a legszebb, a legjobban hasznosított udvarokról készült fotókat, alaprajzokat láthatja a közönség, azt próbálják bemutatni, hogy alakulhat egy bérház udvara közösségi térré - fűzte hozzá.

A kurátor arra a kérdésre, mi inspirálta a kiállítást, úgy válaszolt, hogy kurátortársával, Kodolányi Sebestyénnel arra voltak kíváncsiak, hogy reagálnak az emberek egy közösségi tér megszűnésére, hogy nyilvánulnak meg az "újtól való aggályok". Mint fogalmazott, "a különböző túlélési stratégiákat próbálták feltárni".

A Tűzrakteret eredetileg a IX. kerületi Tűzoltó utcai, volt orvosi műszergyár elhanyagolt épületében alakították ki, az alternatív kulturális központ alkotócsapatának azonban 2006 októberében kellett elhagynia az épületet. Először a Kinizsi utcába költöztek, majd onnan a jelenlegi ideiglenes helyre, a Hegedű utca 3. szám alatt található iskolaépületbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását