2024. május 2. - Zsigmond

A Szent Jobb és a Szent Korona ünnepe Hódmezővásárhelyen

A Szent Jobb 1938-as országjárására emlékeznek Hódmezővásárhelyen szombaton - tájékoztatta a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense pénteken az MTI-t.
2008. augusztus 22. péntek 10:55 - Hírextra
Medgyesi Konstantin elmondta: immár hetven éve annak, hogy első szent királyunk dicsőséges kézereklyéje Vásárhelyre érkezett, és jelenlétével megáldotta a várost. Az állomásról az ereklyét a Koronaőrség tagjainak őrizete és a lakosság több ezres tisztelgő sorfala mellett kisérték a Szent István templom elé, ahol közszemlére bocsátották. A történelmi eseményt emléktábla is őrzi a Szent István Plébániatemplom falán - emelte ki.

A jeles napokra emlékezve a Történelmi Vitézi Rend Hódmezővásárhelyi Csoportja, valamint a Hagyományőrző Pállfy Huszár Egyesület egész napos rendezvényt szervez Hódmezővásárhelyen. A magyarság legszentebb ereklyéje, a Szent Korona másolata délelőtt fél kilenckor érkezik a Koronaőrség kíséretében a népkerti Székelykapuhoz, ahol vásárhelyi és szentegyházi (erdélyi) huszárok fogadják - számolt be.

Ezt követően a Kossuth téri Első Világháborús Emlékműnél adóznak a huszárok a háborúban elhunyt bajtársak emléke előtt, majd a Szent Korona tizenkét lovas huszár és három fogat kíséretében vonul Hódmezővásárhely főutcáin a Szent István templomhoz, ahol tíz órától a Vitézi Rend új tagjainak eskütétele lesz.

Délután egy óra és öt óra között a templomban közszemlére kerül a Szent Korona másolata, ahol az érdeklődök néhány ritka felvételt is láthatnak, a Szent Jobb 1938-as vásárhelyi látogatásáról.

Tizenöt órától Woth Imre, a Magyar Koronaőrök Egyesületének elnöke tart előadást a magyarság szent ereklyéiről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását