2024. május 7. - Gizella

Gitárzsenik a Millenárison

A Night Colours sorozat keretében ezúttal az akusztikus gitárzenére, annak is skandináv válfajára irányul a figyelem. Az est házigazdája, Szabó Sándor gitárművész a Norvégiából érkező Roar Vangent, és a dán Finn Olafssont mutatja be a Millenáris közönségé
2008. augusztus 30. szombat 13:04 - Hírextra
A koncerten fellépő gitárosok az ún. fingerstyle gitározás képviselői, azaz hangszerüket ujjaikkal szólaltatják meg. Polifonikus játéktechnikájuknak köszönhetően játékuk úgy hangzik, mintha egy egész zenekar játszana.

Kompozícióikra jelentős hatást gyakorolt hazájuk népzenéje, de a játékukban és hangzásukban megjelenő más stíluselemeknek köszönhetően zenéjük igazi kortárs gitármuzsika, mely egyszerre mély, befogadható, tradicionális és modern.

A rendezvény keretében a Stageshop által forgalmazott Furch gitárokat és különféle kiegészítőket bemutató kiállításon az érdeklődőknek – a hangszerek kipróbálása mellett – lehetőségük nyílik az előadókkal való személyes találkozásra is.

Roar Vangen (Norvégia)

Roar Vangen is, mint oly sokan az akusztikus gitár világában, a rockzene felől érkezett: 40 évig játszott különféle pop és rock együttesekben. Hét éve – a norvég népzene hatására – figyelme az akusztikus gitárzene felé fordult. Hangmérnökként és producerként is ismert.
2004-ben készítette el kreatív, izgalmas, mégis könnyen befogadható String című albumát, mellyel a norvég, és egyben a skandináv akusztikus gitár világának egyik fontos alakjává vált. Hangzása egyszerre ősi és modern. Jellegzetes, mély hangolású gitárja gyakran idézi a norvég hardanger és langeleik nevű hangszereket.

Finn Olafsson (Dánia)

Zenei pályája kezdetén – 1968-ban – szintén rockzenét játszott. 1980-ban saját kiadót alapított Olafssongs néven. Akusztikus gitáros karrierje a ’80-as évek elején kezdődött az Anders Roland/Finn Olafsson akusztikus gitárduóval, majd pár év múlva szólóban is elkezdett játszani. Ezen évek alatt alakította ki sajátos, északi-kelta népzenéből merítő stílusát és muzsikáját. Finn Olafsson a dán akusztikus gitározás első nagy úttörőjének számít, egyik veteránja a dániai rock- és folkmozgalomnak. Pályafutása során lemezei mellett saját kompozícióit tartalmazó kottakiadványokat is publikált. Magyarországon először lép fel.


Szabó Sándor

A sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Zenéjét a klasszikus zene, a keleti zene, a jazz és a népzene folyamatosan formálja. A kilencvenes évek közepétől pályája lassanként a kortárs akusztikus gitárzene világa felé irányult. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert művésze lett. Legújabb, A Deeper Reality címet viselő felvételén hallható először különlegesnek számító új hangszere, a 12 húros bariton akusztikus gitár, mely a lemez igazi kuriózumnak számít.
Forrás: kulturpart.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását