2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szárnyaikat próbálgatják a lábadozó gólyák

Három gólya hódította meg a Fővárosi Állat- és Növénykert Nagysziklájának 34 méter magas csúcsát. A madarak "csúcstámadása" azért különleges, mert sérült állatokról van szó.
2008. szeptember 4. csütörtök 17:00 - Hírextra
Az idén megnyílt Szavannakifutó fehér gólyáinak többsége tulajdonképpen röpképtelen, vagy csak kicsit tud repülni. Ezek az állatok ugyanis sérülten kerültek az állatkertbe, az életüket ugyan még meg lehetett menteni, de a sérüléseik olyan mértékűek voltak, hogy a röpképességüket már nem lehetett helyreállítani - tudatta a városligeti intézmény.

A három "alpinista" gólya azonban különbözik a többiektől, őnáluk ugyanis eleve arra számítottak az állatorvosok, hogy megerősödve újra röpképesek, ahogy szakmai körökben mondani szokás, "repülős" madarak lesznek. Ez annyiban már teljesült is, hogy a Nagyszikla tetejére képesek feljutni, de nagyobb távolságokat most még nem tudnak megtenni.

Amennyiben tovább erősödnek, elképzelhető, hogy az állatkerti dolgozóknak fedett röpdébe kell ezeket a madarakat áthelyezniük, nehogy az ősz folyamán elinduljanak Afrikába. Egy ilyen utat ugyanis idén még biztosan nem élnének túl. A következő évben viszont várhatóan annyira erőre kapnak, hogy képesek lesznek a természetben emberi segítség nélkül is megélni, még az elengedésükre is sor kerülhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását