2024. május 2. - Zsigmond

Filmvetítés a Parlamentben

Hétfőtől vetítik - több alkalommal is - az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában azt a három filmet, amelyek egyike elnyeri majd az EP idei Lux-díját.
2008. szeptember 13. szombat 15:17 - Hírextra
A hármas döntőbe a nyár elején lezajlott válogatás nyomán bekerült Mundruczó Kornél filmje, a Delta. Két versenytársa az Obcan Havel (Havel, a polgár) című cseh és a Le silence de Lorna (Lorna hallgatása) című belga-brit-francia-olasz alkotás. Az előbbinek Miroslav Janek és Pavel Koutecky az alkotója, az utóbbi film pedig a Dardenne testvérpár - Jean-Pierre és Luc Dardenne - műve.
A Lux-díj idei győztesének október 22-én adják át a díjat, miután szeptember-októberben az Európai Parlament tagjai megtekintették a filmeket, és szavaztak róluk.

Az Európai Parlament tavaly ítélte oda először a Lux-díjat, amelyért a kiírás szerint olyan alkotások versenghetnek, amelyek az európaiság, illetve a kulturális sokarcúság, az európai értékrend, illetve az "Európa-építéssel" járó viták témáját boncolgatják  valamilyen formában. 2007-ben a németországi születésű török rendező, Fatih Akin alkotása, az A másik oldalon (Auf der anderen Seite) című film lett Lux-díjas.

A nyertes film feliratozott változatát elkészítik az unió mind a 23 hivatalos nyelvén, és minden tagországnak legyártanak belőle egy-egy 35 mm-es kópiát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását