2024. június 3. - Klotild

Alkalmatlan az adótörvény módosítása

Nem találta általános vitára alkalmasnak az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága szerdai ülésen.
2008. október 1. szerda 18:29 - Hírextra
A törvényjavaslatot 11 igen és 11 nem szavazattal utasították el a bizottság tagjai. A szabaddemokrata Velkey Gábor is nemmel szavazott, mint mondta: a szóban forgó törvényjavaslat nem segíti elő az ország versenyképességének javítását és ezért az SZDSZ nem tudja támogatását adni az adótörvény tervezett módosításához.

A bizottság megvitatta az Egységes Mezőgazdasági Támogatási Rendszerről (SPS) és annak működtetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat.

A törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása során mind az MSZP-s képviselők, mind pedig a fideszes honatyák megismételték korábbi álláspontjukat. Ez az MSZP esetében azt jelentette, hogy támogatták az SPS bevezetését, míg a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselői megkérdőjelezték az új támogatási rendszer szükségességét.

Az agrártárcától jelenlévő szakértők az ellenzéki képviselők által benyújtott javaslatokat általában nem támogatták, mondván, hogy a törvényjavaslat sarokpontjait az uniós jogszabályok határozzák meg, az ezektől való eltérés pedig nem lenne kívánatos.

A képviselők egyhangúlag határoztak a hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló határozati javaslat napirendre vételének indítványozásáról, valamint annak általános vitára való alkalmasságról. Ez azt jelenti, hogy az Országgyűlés rövid idén belül tárgyalhatja a liba- és kacsamáj védelméről, valamint hungarikummá nyilvánításáról szóló ötpárti határozati javaslatot.

A több mint hat órán át tartó ülésen a képviselők tájékoztatót hallgattak meg az élelmiszerellenőrző szervezet finanszírozási helyzetéről. Soós József, az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Dolgozók Szakszervezetének elnöke arról adott tájékoztatást, hogy veszélybe kerülhet az élelmiszerellenőrzés, mivel a szakterületen dolgozó munkatársainak nem megfelelő a tevékenységhez szükséges finanszírozása. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakértője a tárca nevében azt közölte, hogy a múlt évről az idei évre kétmilliárd forinttal emelkedett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) költségvetése.

Lukács László, az MGSZH elnöke hozzátette: a múlt évben 11 milliárd forint dologi kiadással gazdálkodtak, míg az idén minderre 13 milliárd forint jut.

A beszámoló meghallgatását követően a bizottság egyetértett Medgyasszay László KDNP-s honatya javaslatával, hogy a testület illetékes albizottsága foglalkozzon a témával. Emellett a képviselő javasolta azt is, hogy termékdíjat vezessenek be a finanszírozás megoldása érdekében.

A hivatalos napirendeket követően Demendi László (MSZP) azt javasolta, hogy a bizottság újólag foglalkozzon az ipari léalma körül kialakult anomáliákkal, mert az eddigi intézkedések nem hozták meg a várt eredményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását