2024. május 19. - Ivó, Milán

Első az MDF, második a Tisztelet...

Jagarics Ferencet, a Tisztelet Társaságának szerdán lemondott alelnökét kérdeztük a szervezet és a Magyar Demokrata Fórum jövőjéről. Úgy látja, az MDF gyengülhet a Társaság kiválásával. Vas János helyében pedig nem lépne ki a frakcióból.
2008. október 9. csütörtök 13:59 - Pénzes Dávid
Jagarics Ferenc 2006 óta a Magyra Demokrata Fórum tatai szervezetének az elnöke, a 2008-as tisztújítás óta pedig a Komárom-Esztergom megyei MDF elnöke. Emellett a tegnapi napig a Tisztelet Társaságának (TT) alelnöke. Szerdán azonban - a TT MDF-fel kapcsolatos döntésével egy időben - lemondott alelnöki posztjáról, amit az elnökség tudomásul vett.

Miért mondott le a Tisztelet Társaságának alelnöki posztjáról?

Választanom kellet a Tisztelet Társasága és a Magyar Demokrata Fórum között. Igaz, hogy nagyon sok értékes embert megismertem a társaságban, ám két éve az MDF-ben már komolyabb pozíciót töltök be. El kellett tehát döntenem melyik szervezetben politizálok a továbbiakban, és végül az MDF mellett döntöttem.

Mi a véleménye a Tisztelet Társaságának szerdai döntésével, miszerint felbontja a szerződést az MDF-el, és 2010-ben, a következő választáson sem kíván támogatást nyújtani a pártnak?

Ezzel nem értettem egyet. Jeleztem számukra, ha már két évet kibírtunk úgy, hogy a TT-t folyamatosan baloldali szervezetnek nevezték és folyamatosan pocskondiázták, nem lenne szabad most feladnunk a küzdelmet. Megpróbáltam meggyőzni a többieket (az elnökséget – a szerk.), hogy mikor végre az MDF-ben megtörtént a tisztújítás és letisztultak a dolgok, nagyobb türelemmel kellene lennünk. Véleményem szerint a TT-nek ki kellett volna várnia, hogy a Fórum rendezze sorait. Ezután valószínűnek tartom, hogy a párt teljes jogú partnerként fogadta volna el a Tisztelet Társaságát.

Mi volt akkor az indok, hogy mégis a szakítás mellett döntöttek?

Nem látták teljes egészében garantálva – az elmúlt napok-hetek eseményeitől függetlenül is –, hogy az MDF teljes egészében elfogadja a Társaságot. Egyébiránt sokan hangoztatták, hogy a TT a Demokrata Fórum elfoglalására készül. A mostani döntés legalább arra jó volt, hogy ennek a megalapozatlan pletykának végre pontot tegyen a végére. A TT bebizonyította, hogy egyáltalán nem akarja befolyása alá vonni az MDF-t. Csupán társadalmi elfogadottságot szeretett volna annak a csoportnak, akik képvisel. A szerdai döntéssel a TT-t alapító üzletemberek igazolták, hogy nem dédelgetnek egyéni politikai ambíciókat. Ők csak a szépkorúak problémáit szerették volna képviselni.

Miért romlott a kapcsolat?

Az utóbbi hónapokban az MDF vezetői jobban el voltak foglalva a saját belső harcukkal így a TT kérései nem kerültek megtárgyalásra, nem képviselték azokat megfelelően. Ezt a Társaság azzal magyarázza, hogy nem is akarták felkarolni, én azonban úgy vélem, egyszerűen nem volt rá idejük.

A TT még az MDF tisztújítását végigvitte, segítette az elnök asszonyt és a csapatokat, mindent megtett, hogy az MDF egységesen fel tudjon készülni a 2010-es választásokra. Ezután azonban elengedte az MDF kezét, hogy az döntse el mit akar. A Társaság nem kíván részt venni a következő hónapok adok-kapokjában és a különböző pozícióharcokban.

Van annak alapja, hogy a szakítást valahonnan a háttérből üzleti esetleg más politikai körök irányították?

Ennek semmi alapja nincs. Most mindenki próbál elbújni ködös dolgok mögé. Folyik a sárdobálás, ami arra jó, hogy mindenkit befeketítsenek.

Vannak olyan információk, hogy a Tisztelet Társasága anyagilag is erősen támogatta az MDF-et. Mit fog ezután kezdeni a párt? Keres új támogatót?

Minden pártnak szüksége van támogatókra. A politika sok pénzbe kerül. Úgy gondolom, az MDF is keresni fogja a következő támogatót. De arról egyelőre nem tudok, hogy bármely szervezet képbe került volna.

A TT mögött komoly szavazói bázis áll. A 2006-os választásokon sokat jelentettek az MDF számára a TT segítségével begyűjtött nyugdíjasok szavazatai. Mi lesz akkor, ha ez eltűnik?

AZ MDF-nek még jobban nyitnia kell azokra a rétegeke, akiket alapvetően megcélzott. A középosztálybeli értelmiségiekre és vállalkozókra gondolok, akiket a programjával eddig is képviselni kívánt. Ezenkívül az MDF magáévá tette a Tisztelet Társaságának jó néhány célkitűzését (pl. a haláladó eltörlése), amik az idősek érdekeit képviselik. Igaz, a TT szerdai ülése után kiderült, folytatni kívánják a szépkorúak érdekképviseletét.

Én mindenesetre bízom abban, hogy a TT talán másképp fogja látni az ügyeket, és akár előfordulhat az is, hogy az MDF valamilyen kevésbé szoros megállapodásra még nyitott lesz a jövőben a TT-vel.

Vas János a TT által delegált MDF-es országgyűlési képviselő. Mi lesz vele ön szerint?

Vas János az évek során ugyanúgy elkötelezte magát a párt mellett és ugyanúgy magáévá tette az MDF programját, mint én. Bízom abban, hogy amellett, hogy tiszteletben tartja azoknak az elvárásait, akik őt az Országgyűlésbe juttatták, nem fogja szétrobbantani a párt parlamenti frakcióját. Ez nem lenne szép dolog tőle.

Ha ön a helyében lenne maradna?

Mindenképpen. Az MDF megérdemli, hogy képviseljük a politikáját, támogassuk és dolgozzunk érte.

Elképzelhető, hogy a Tisztelet Társasága most párttá alakul és egyedül próbál meg boldogulni?

Erről már a TT megalakulása óta folyik a vita. Mindig is kérdés volt, hogy valamely politikai csoportot támogasson a mögötte állók szavazataival, vagy önállóan politizáljon. Van egy komoly szavazóbázisa, ami miatt bőven benne van a lehetőség, hogy egyedül próbáljon a politikai palettán megjelenni. A döntés után biztos vagyok benne, hogy még nagyobb elánnal fogja belevetni magát a politizálásba, és abban is biztos vagyok, hogy még nagyobb tábort fognak gyűjteni. Kevesen látják a TT valódi erejét. Nem látványosan politizál, hanem szépen csendben tevékenykedik: kívülről nehezen látható, mit is végez. Valószínű, hogy jövő tavasszal fog arról dönteni az elnökség, hogy milyen útra is lép.

Erősíteni vagy gyengíteni fogja a TT kihátrálása az MDF-et?

Ha a Társaság valóban el tudja vinni a szavazókat az MDF-től, akkor összességében mindenképpen gyengül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását