2024. május 7. - Gizella

Gáz, ha szeretik a matekot, de megsínylik, ha nem

Az amerikai diákok körében annyira gáz, ha valaki szereti és érti a matematikát - pláne ha még lány is -, hogy a tehetségesek inkább eltitkolják képességüket, nehogy kiközösítsék őket - mutatta ki egy témában készült amerikai tanulmány.
2008. október 10. péntek 10:10 - Hírextra
"A helyzet sürgető. Az országban élő legjobb fiatal matematikusok többsége nem Amerikában született" - figyelmezettek a Notices of the American Mathematical Society című szaklapban megjelent publikáció szerzői azt az árulkodó statisztikát idézve, amely szerint az öt kiemelkedő amerikai egyetem matematikai fakultásain tanuló diáklányok mindössze 20 százaléka látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban.

"Az amerikai kultúra a lányokat és a fiúkat is elbátortalanítja" - állította a kutatást vezető Janet Mertz, a Wisconsin-Madison egyetem professzora.

Mertz és kollégái részben a nemzetközi matematikai versenyek adatait dolgozták fel 1974-ig visszamenőleg, részben az amerikai diákok körében végzett felmérésekből indultak ki.

A tanulmány azt a közkeletű tévedést is igyekezett cáfolni, hogy a nőkben nincs meg a kivételes matematikai tehetség. A szerzők szerint a veleszületett matematikai hajlam teljesen egyenletesen oszlik meg a világon, tekintet nélkül a nemi és faji hovatartozásra.

"Az eredményekben megfigyelt hatalmas különbségek okai főként az egyes országok társadalmi-kulturális sajátosságaiban keresendők" - mutattak rá a tudósok.
Mertz leszögezte, hogy a lányok kimagasló eredményekre képesek matematikai téren, és egészen rendkívüli képességűek is vannak közöttük.

Az iskolai tesztek vizsgálatából az is kiderült, hogy míg a lányok az általános iskola első éveiben a fiúkkal azonos, vagy jobb szinten teljesítenek matematikából, a felső tagozatra és főleg a középiskolára már annyira lemaradnak, hogy valóságos szakadék támad a két nem tanulói között.
"Amennyire azon aggódik Amerika, hogy kőolajból és késztermékekből importra kényszerül, annyira kéne aggódnia amiatt is, hogy matematikusokból, mérnökökből és tudósokból is más országokra szorul" - fogalmazott közleményében Joseph Gallian, az Amerikai Matematikai Szövetség soros elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását