2024. május 12. - Pongrác

Bukik vagy király lesz Gyurcsány?

A nemzeti csúcs sok mindennek a kezdete lehet. A kisebbségi kormány bukásának, Gyurcsány túlélésének, az igazi megbékélésnek, és az árkok betemetésnek, de elhozhatja az előrehozott választásokat vagy akár Orbán és Gyurcsány fejének porba hullását.
2008. október 13. hétfő 16:01 - Pénzes Dávid
Gyurcsány Ferenc igazi úttörőként meghirdette 12 pontját. Majd kisdobosként kihirdette egy nemzeti csúcs összehívását, ahol ezeket a pontokat megtárgyalná. Mindenkivel. De tényleg, mindenkit meghívott, aki valaha befolyással volt az ország életére. És persze azokat, akik ma befolyással vannak rá. Ha mindenki hoz még egy szakértőt is, akkor ez közel ötven embert jelent. Ötvenet! Ennyi embernek kellene egyetértenie abban, hogyan élje túl az ország a világgazdasági válságot. Ha ezt komolyan gondolja bárki, annak elment az esze… vagy sosem volt neki. Esetleg egész más célja van.

Nálunk megegyezés?

Ady Endre: Magyar jakobinus dala
Mikor fogunk már összefogni?
Mikor mondunk már egy nagyot,
Mi, elnyomottak, összetörtek,
Magyarok és nem-magyarok?
(részlet)
Magyarországon még a legszűkebb kör sem tud megegyezni a legegyszerűbb kérdésekben. Hogyan gondolhatja bárki is, hogy akkor most majd meg fog? A válság persze kialakíthatja az összefogást. Ahogy Gyurcsány Ferenc példálózott: ha jön az árvíz, mindenkinek a gátakra kell menni. De ha ennyire egyszerű volna a helyzet, akkor elég lenne két embernek a gátra menni. Gyurcsánynak és Orbánnak. Kezet fognának, majd a Parlament - Fidesz és MSZP együtt - meghozná azokat a döntéseket, amik kivezethetik az országot a krízisből.



Gyurcsány azonban mindenkit bevonna. De miért? Erre két válasz lehetséges. Az egyik, hogy a kisebbségi kormány nem tudja megoldani a helyzetet, ezért kénytelen másokhoz fordulni segítségért. Ezzel azonban az a baj, hogy jelenleg Magyarország még demokrácia. A végrehajtó hatalmat a kormány gyakorolja. Vagyis neki kell lépni. A csúcs azt jelzi, nem sikerült, a Gyurcsány-kormány megbukott, mi több ennek tudatában is van.

Ez most demokrácia, vagy mi?

De játszunk el a gondolattal, hogy létrejön a találkozó és ott valamiben megegyeznek. Ez azt jelenti, hogy ez a kormány fogja tovább vezetni az országot az ellenzék pedig asszisztál hozzá? Felhatalmazzák Gyurcsány Ferencet a nemzet bölcs vezérei, mit tehet majd meg? Kevéssé elképzelhető. Főleg, hogy a demokráciában a tömegek ruházzák fel a vezetőket a hatalomgyakorlás eszközeivel.

A nemzeti csúcs viszont egészen furcsa képződménynek tűnik. Mert tény, hogy Gyurcsány sem a Parlamentben, sem a magyar társadalomban nem rendelkezik többséggel. Ezért a demokráciából viccet csinálva most mindenek feletti nemzeti csúcsra készül, hátha ott sikerül azt megszereznie. Az egész ugyanis arról szól – persze gyönyörű, hazafias köntösbe burkolva –, hogy felhatalmazza a jelenlegi kormányt a megoldás kezelésével. Hogyan várhatjuk azt a nemzeti csúcs résztvevőitől, hogy ők mondják meg, mi legyen ebben az országban, ha egyszer ez nem az ő hatáskörük? Nem rájuk szavaztunk négy éve.

A mindennek ellenálló ellenzék

A másik lehetséges ok a nemzeti csúcs összetrombitálására az ellenzéki pártok ellenállása. Vagyis, hogy Gyurcsány úgy érzi, még ebben a rendkívül komoly helyzetben sem lenne képes összefogni a teljes magyar törvényhozást a válság leküzdésére. Az ellenzék konstruktivitásra való alkalmatlansága már eddig is sok kárt okozott az országnak, a kormányfő most nyilván nem akarja, hogy ez újra előforduljon.



Ám ha úgy ítéli meg, a nemzeti csúcson hazafiként viselkedne minden résztvevő, akkor ugyanezt lejátszódhatna a Parlamentben is. E szerint az elmélet szerint csak azért vinné ki az Országgyűlés falai közül a kérdést, mert az ellenzék nem eléggé együttműködő. Gyurcsány tehát arra számít, hátha a sok köztársasági elnök meg volt közjogi méltóság körében a Fidesz megszeppen és bólogató kutyussá válik.

Magyar Királyság

A nemzeti csúcs résztvevői
Meghívást kap az öt közjogi méltóság, és a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Gyurcsány szívesen látná a grémiumban a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit és európai parlamenti delegációvezetőit. A meghívottak között vannak még a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni és jelenlegi elnökei, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, valamint az MTA rendszerváltás utáni és jelenlegi elnökei, az önkormányzati szövetségek vezetői, valamint az OÉT munkáltatói és munkavállalói szervezetei.
Bárhogy is van, a nemzeti csúcs ötlete nagyon hasonlít egy másik államformára. Ezt úgy hívják: királyság. Ott nincsenek választások, a hatalmi elit, avagy arisztokrácia szépen összeül és eldönti mit kell tenni. A királyságban nem releváns, hogy van-e kormányunk, vagy ha van, az élvezi-e éppen a többség támogatását. Lényegtelen hogy a királyt hányan szeretik, hányan nem: mivel rajta van a korona ő irányít.

A Fidesz persze saját vezérére szeretné tenni ezt a koronát. Ő akar kijönni győztesen minden politikai csatából. Jelenleg ez a gazdasági válságra adott megoldások kidolgozását és azok levezénylését jelenti, de legalábbis előrehozott választásokat, hatalomátvételt. De nem tudja mit tegyen. Nem tudja részt vegyen-e Gyurcsány nagy ívű kezdeményezésén.

Gondban a Fidesz

Mert eddig is voltak hasonló ötletek, charták, felvonulások, csak azokból még ki lehetett bújni azzal, hogy a miniszterelnök alkalmatlan bármilyen párbeszédre, csalással szerezte a hatalmát, ezért vele egy platformon nem lehet megjelenni. A jelenlegi helyzet sokkal kínosabb. A gazdasági válság már nem a politikai játszóház ajtaján kopogtat, hanem a polgárok pénztárcáján. Ha úgy tetszik: vérre megy. Nem lehet hát a Fidesznek az eddigi mindent elutasító vonalat folytatni, mert akkor igaza lesz Gyurcsánynak: a hazafiságuk kérdőjeleződik meg.

A Fidesznek azonban van egy kártyája, amit most kijátszhat. Elmegy a csúcsra és megkéri az árát. Gyurcsány fejét. Ha ő lemond és – szakértői vagy nemzeti vagy bárhogyisnevezzük – kormány alakul, hajlandó a válságtervben részt venni, megszavazni az új költségvetést és a szükséges törvénymódosításokat. Ha ezt nem teszi meg, asszisztál Gyurcsány 2010-es túléléséhez. Sőt, még annak a veszélyét is felvállalja, hogyha az ország jól jön ki a válságból, azt a szavazó Gyurcsány Ferenc nevéhez fogja kötni. (Még akkor is ha a Fidesz is hozzáteszi építő ötleteit.)

A válság és a nemzeti csúcs remek lehetőséget teremthetne arra, hogy az ország két vezető pártja végre úgy fogjon össze, ahogy azt ilyen helyzetben kell. Az országot, társadalmat és a közéletet mindenhol átszelő árkokat betemesse, valamint ezeknek az árkoknak a két legnagyobb mélyítőjét Gyurcsányt és Orbánt megfossza posztjától. Mert hiába akarnak mindketten összefogást (Orbán az Új Többséggel, Gyurcsány a nemzeti csúccsal), azt kizárólag a másik nélkül képzelik el. Egy okos politikai elit ilyenkor rájön, csak kettejük nélkül jöhet létre a valódi válságkezelés, az országot összekovácsoló igazi egység. Okos ez az elit, ami nekünk jutott?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását