2024. május 13. - Szervác, Imola

Visszavonják a költségvetést és az adótörvényt

A kormány visszavonja a jövő évi adótörvény- és költségvetési javaslatot - derült ki Szili Katalin házelnök tájékoztatásából a házbizottság hétfői ülése után.
2008. október 13. hétfő 14:41 - Hírextra
A házelnök elmondta: a költségvetést a kormány pénteken új formában benyújtja.
Közölte az is: a frakciók megegyeztek abban, hogy a plafontörvényt házszabálytól eltéréssel tárgyalják; hétfőn megkezdődik az általános vita, jövő héten lesz a részletes vita, 27-én pedig a zárószavazás.

Szintén megegyeztek a frakciók, hogy a bankbetétek biztonságát garantáló Országos Biztosítási Alapról (OBA) szóló törvény módosítását házszabálytól eltéréssel tárgyalják. A kormány azt javasolja, hogy az OBA által biztosított összeghatárt a jelenlegi 6 millió forintról 13 millió forintra emeljék, és töröljék el a 10 százalékos önrészt.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a rendkívüli házbizottsági ülés után szintén beszélt arról, hogy az öt parlamenti párt elfogadta a házszabálytól való eltérést a plafontörvény esetében.
Közölte: Izland mellett az elemzők Magyarországot tartják a nemzetközi, gazdasági válság által leginkább veszélyeztetett országok egyikének. Véleménye szerint ezért arra van szükség, hogy a parlament még hétfőn megkezdje a költségvetési plafonról szóló törvényjavaslat általános vitáját.
Kóka János kijelentette, az a leghatékonyabb védekezés, ha lejjebb szorítják az állam költségeit és megpróbálnak teret adni a stabilizációnak. A frakcióvezető közölte, hogy a törvényhez péntek délig lehet módosító indítványokat benyújtani. A politikus azt kérte a pártoktól, hogy ne puhítsák fel a plafontörvényt, mert véleménye szerint a jelenlegi helyzetben nem kisebb, hanem nagyobb szigorra van szükség.

Kitért arra: a házbizottság ülésén elhangzott, hogy az úgynevezett Robin Hood-adó bevezetésének szándékát fenntartja a kabinet. A szabad demokraták számára elfogadhatatlan, hogy az adóegyszerűsítéseket és adócsökkentéseket célzó intézkedéseket visszavonja a kormány, de eközben az egyetlen jelentős adóemelést - amely valószínűleg többlet fogyasztói terheket jelent majd - helybenhagyják - jelentette ki Kóka János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását