2024. május 20. - Bernát, Felícia

Drámai populációcsökkenés

Drámai mértékben visszaesett az elefántcsontparti csimpánzpopuláció - a kutatók a 18 évvel ezelőtti felméréshez képest csupán az állatok tizedét találták meg a nyugat-afrikai országban. A lipcsei Max-Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatócsapata a
2008. október 16. csütörtök 20:30 - Hírextra
A hatvanas években Elefántcsontpart a maga százezerre becsült csimpánzpopulációjával még a majmok fellegvára volt - írták a kutatók. A nyolcvanas évek vége felé nyolc-tízezerre csökkent a számuk - ma pedig ennek csupán a tizede. A kutatók szerint elsősorban az emberi lakosság robbanásszerű növekedése, az erdőirtás és a vadorzás tehető felelőssé azért, hogy egész régiókból tűnt el teljesen a csimpánz.

A szakemberek eredetileg az egyes tényezők majompopulációra gyakorolt hatását kívánták tanulmányozni. Amikor azonban alig leltek állatra, elhatározták, hogy felmérik a populáció nagyságát. Az állománybecslést most egész Nyugat-Afrikára ki fogják terjeszteni.

Nyilvánvaló, hogy a régi állományadatok már nem érvényesek. "Attól tartok, hogy a többi országban is ilyen katasztrofális a helyzet." A friss adatok egy-két év múlva fognak rendelkezésre állni - mondta Hjalmar Kühl, a kutatás egyik résztvevője.

Mivel a csimpánz - az emberhez hasonlóan - nagyon sok időt és energiát fektet utódjaiba, alacsony a szaporodási rátája. Ez különösen sebezhetővé teszi az állományt. Kühl szerint azonban akad remény is. Az elefántcsontpart Tai Nemzeti Parkban stabil maradt a csimpánzpopuláció. Ez bizonyítja, hogy működőképesek azok a védett területek, amelyeknek kellő anyagi eszköz áll rendelkezésükre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását