2024. május 19. - Ivó, Milán

Hatvanhat meghívott, egész napos tanácskozás

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, az esemény házigazdája nyitja meg szombaton Budapesten a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcsot. A tanácskozás akár egész nap tarthat, délelőtt szólal fel várhatóan Gyurcsány Ferenc kormányfő
2008. október 17. péntek 17:10 - Hírextra
A monstre tanácskozás délelőtt 10 órakor kezdődik, és legkésőbb 17 óráig tart majd; élő közvetítést ad a Magyar Televízió m2-es csatornája és az ATV is.

A nemzeti csúcsot a miniszterelnök kezdeményezte még múlt vasárnap. Gyurcsány Ferenc azt várja a tanácskozástól, hogy az tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, illetve állapodjon meg az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról.

A nemzeti csúcson 66 meghívott vesz részt, az öt parlamenti párt elnöke, a frakcióvezetők, az európai parlamenti küldöttségvezetők, az önkormányzati szövetségek vezetői, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban lévő hat szakszervezet és kilenc munkáltatói szövetség képviselői, a volt házelnökök és az Országgyűlés jelenlegi elnöke, volt miniszterelnökök, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke, korábbi elnökei, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke és a rendszerváltás óta tevékenykedett elnökei, egyes parlamenti bizottsági elnökök, a főpolgármester, a pénzügyminiszter és a kancelláriaminiszter, valamint a gazdasági, az egészségügyi és az oktatási tárca vezetője.

Meghívást kapott, de fenntartásai miatt nem vesz részt a nemzeti csúcson Sólyom László köztársasági elnök, Mádl Ferenc volt államfő, illetve Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke. Egészségi állapota miatt nem tud ott lenni Göncz Árpád volt államfő és Horn Gyula volt miniszterelnök.

Szombaton Pálinkás József megnyitója után Szili Katalin házelnök tart nyitó beszédet, utána Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Veres János pénzügyminiszter ad tájékoztatást arról, milyen intézkedéseket tettek a pénzügyi válság kezelése érdekében.

Ezután következnek a pártok felszólalásai 15 perces időkeretben, parlamenti erősorrend szerint: először az MSZP, majd a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF képviselője szólalhat fel. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is ebben a körben beszélhet, a nemzeti csúcs tehát azon ritka alkalmak egyike lehet, amikor a két politikus a nyilvánosság előtt ütköztetheti véleményét. Erre a 2006-os parlamenti választások kampánya óta csak egyszer, idén márciusban a parlamentben került sor.

A miniszterelnök, az MSZP és az ellenzéki pártok mást-mást várnak a nemzeti csúcstól: míg Gyurcsány Ferenc szerint az együttműködés kultúrájának újraépítését segítheti a tanácskozás, addig a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ alapvetően értelmetlennek tartja a rendezvényt és inkább a kormánytól várna határozott cselekvést a pénzügyi válság hatásainak kivédésére. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a nemzeti csúcs megtartását önmagában sikernek tartja, míg az MDF azt várja a kormánytól, hogy valós, többszintű javaslatokkal érkezzen a megbeszélésre.

A parlamenti pártok véleménye nemcsak a csúcs megítélésében különbözik, hanem abban is, milyen javaslatokkal érkeznek majd. A Fidesz a kormány válságkezelő 12 pontját "gigantikus megszorító csomagnak" tartja, amely ellen a nemzeti csúcson is tiltakozni fog. Emellett az adócsökkentést és a kormány luxuskiadásainak leállítását szorgalmazza majd. A KDNP a demográfiai helyzetet és a családi adózás bevezetését kívánja hangsúlyozni a találkozón és a Fideszhez hasonlóan elutasítja a bérek befagyasztását, az adócsökkentés elhalasztását.

Az SZDSZ három kérdésre koncentrál: a költségvetési takarékosságra, a magyar vállalkozások versenyképességét növelő adóintézkedésekre, illetve az euróbevezetés céldátumának meghatározására.

Az MSZP különböző testületei pénteken egész délután üléseznek, hogy felkészüljenek a tanácskozásra. A szocialisták először kormánykonzultációt tartanak, majd kibővített elnökségi ülést, végül rendkívüli frakcióülést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását