2024. május 7. - Gizella

Magyar matematikus svéd díja

Szemerédi Endre akadémikus, a gráfelmélet egyik legismertebb magyar szakértője szerdán veszi át az idén neki ítélt, félmillió svéd korona (13,7 millió forint) pénzjutalommal járó Rolf Schock-díjat Stockholmban, ahová családtagjai is elkísérték.
2008. október 21. kedd 15:00 - Hírextra
Szemerédi januárban kapta meg az Amerikai Matematikai Társulat Steel-díját, így a Svéd Királyi Tudományos Akadémia által neki ítélt Rolf Schock-díj idén már a második rangos nemzetközi elismerése. Az indoklás szerint a díjat az egész számok halmazaiban található számtani sorozatokkal kapcsolatos, 1975-től végzett mély és úttörő munkájáért adományozták, amely a matematika számos ágában vezetett jelentős felfedezésekhez és előrehaladáshoz.

"Véleményem szerint a Fields-érem, a Wolf-díj és az Abel-díj a legnagyobb matematikai díj" - válaszolta az MTI kérdésére a kitüntetett matematikus. Szemerédi emlékeztetett arra, hogy Wolf-díjat Erdős Pál, Lovász László és a magyar származású Lax Péter kapott eddig, utóbbit Abel-díjjal is kitüntették.

"Magyarországon élek, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora vagyok, ugyanakkor állásom van az amerikai Rutgers Egyetemen, ahol több magyar PhD-diákom is végzett" - összegzi a tudós. Szemerédi Endre nemzetközi hírnevét az Acta Arithmetica című szakfolyóiratban 35 éves korában közzétett cikke alapozta meg, amelyben egy akkor már évtizedek óta megoldatlan matematikai problémára adott megoldást. Eredménye a "magyar tudománynak" is nevezett kombinatorika egyik alapvető felismerésévé vált, de alkalmazzák a számelméletben és a számítástudományban is. Szemerédi tétele a gráfelméleti kutatások fontos eszköze, felismerte, hogy minden gráf felbontható véletlenszerű részekre, ezek száma pedig csak attól függ, milyen pontossággal követelik meg a véletlenszerűséget.

A Rolf Schock-díjat 1993 óta eleinte kétévente, később háromévente ítéli oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, a Svéd Művészeti Akadémia és a Svéd Zeneakadémia összesen négy területen, melyek: a filozófia és logika, matematika, képzőművészet és zene. Az idei további kitüntetett Thomas Nagel, a New York Egyetem filozófiaprofesszora, Mona Hatoum, palesztin származású képzőművész és Gidon Kremer hegedűművész.

Szemerédi Endre emlékeztetett arra, hogy a Rolf Schock-díjnak volt már magyar származású kitüntetettje is, Ligeti Györgynek 1995-ben a zene kategóriában adományozták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását