2024. május 13. - Szervác, Imola

Tállya kihátrál a világörökségből?

Ha a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága ellenőrző hatósággá válik, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállya megfontolja a kilépést a világörökség részét képező tokaji történelmi borvidék kultúrtájból - írta kedden az Észak-Magyarország.
2008. október 21. kedd 07:54 - Hírextra
A Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás ülésén, áttekintve a rendezési tervet, hangzott el az a mondat - nyilatkozta a lapnak Osika József, Tállya polgármestere -, hogy ha a világörökségi bizottság a jelenleginél nagyobb hatalmat kap, akkor nincs értelme tovább viselniük ezt a kitüntető címet. Maga a világörökség a kultúrtáj megőrzését tűzte ki alapvető célul, nem volt benne az, hogy esetlegesen engedélyezési jogkörrel is bírjon, mint ahogy most tervezik.

Tállya két nagyszabású fejlesztési terve évek óta nem mozdul ki a holtpontról. A szélerőműpark a Natura 2000 ellenállása miatt nem halad előre már harmadik éve, a tervezett energiatározó medence - amely ezer embernek adna három éven keresztül munkát - a világörökség miatt áll egy helyben.

Véleménye szerint tudomásul kellene venni, ez a térség csak a szőlőművelésből nem tudja eltartani az itt élő embereket. Munkahely kell, ahhoz pedig beruházás szükséges. Amennyiben a világörökségi bizottság ellenőrzési hatósággá válik, akkor komolyan fontolóra veszik a kilépést. Ilyenre eddig még sehol a világon nem volt példa - olvasható a napilapban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását