2024. május 2. - Zsigmond

Veszélytelen az influenzaoltásban lévő higany

Nem jelent veszélyt az influenza elleni védőoltásban lévő higany, mert annak mennyisége töredéke a határértéknek - mondta Jankovics István, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Epidemiológiai Központjának osztályvezető főor
2008. október 22. szerda 19:23 - Hírextra
A Magyar Hírlap keddi számában azt írta: sok háziorvos berzenkedik, mert az influenza elleni vakcina higanyt is tartalmaz.Jankovics István az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a védőoltásban mint tartósítószer szerepel a mertiolát, más néven tiomersal, illetve az endotoxin, amelyek higany tartalmú vegyületek. Maximális felhasználható mennyiségüket az európai gyógyszerkönyv írja elő a vakcinák esetében. Ezekben az oltóanyagokban e maximum alatt van a higany szintje, ezért az nem jelenthet egészségügyi problémát - tette hozzá.

A főorvos közölte: a mertiolát nem ismeretlen anyag, hiszen az összes olyan oltóanyagban megtalálható, amely úgynevezett elölt kórokozót tartalmaz. Ilyen oltás az 1940-es évek óta gyermekeknek járó Di-Per-Te (torokgyík-tetanusz-szamárköhögés), valamint a kullancs, a hepatitis A és D, továbbá a veszettség elleni is.

Az endotoxin egy lázkeltő, pirogén anyag, amely az úgynevezett Gram-negatív baktériumok falanyaga, ezek a vírustermeléshez használt tojásokban fordulnak elő. Mivel a tojást nem lehet abszolút sterilen kezelni, a vakcinakészítés során belekerülhet az oltóanyagba az endotoxin, amely kisebb dózisban bőrpírt, az oltás helyén duzzanatot, nagyobb adagban pedig lázat okozhat.

Jankovics István közölte ugyanakkor, hogy Magyarországon soha nem volt probléma ezzel az anyaggal, pedig ugyanúgy, mint a mertiolátot, ezt is az 1960-as évek óta tartalmazzák az oltóanyagok.
A főorvos hangsúlyozta továbbá, hogy a gyártók próbálják ezeket az anyagot helyettesíteni, így az egyre több termékből tűnik el. Tájékoztatása szerint Magyarországon eddig 30 milliószor oltottak ilyen anyagokat tartalmazó gyógyszerrel, és a használatkor soha nem merült fel probléma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását