2024. május 2. - Zsigmond

Hatvan éves a Honvéd

Ősbemutatóval ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a Honvéd Együttes vasárnap: a Művészetek Palotájában előadják Tolcsvay László Testamentomának koreografált változatát - közölte Kovács Maja sajtóreferens az MTI-vel.
2008. október 24. péntek 08:34 - Hírextra
Kifejtette: a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Tolcsvay László Bella István verseire írott Testamentomának koreografált ősbemutatójára kerül sor, majd Orff Carmina Buranájának ugyancsak koreografált változata látható. Az ünnepi ősbemutató, a Testamentom című darab koreográfiáját a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője, Zsuráfszky Zoltán készítette.

A korábban önállóan működött két hivatásos tánckar - a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes - megőrizve a korábbi repertoárt, de kísérletezve és új utakat keresve Honvéd Táncszínház néven egyesült. Így mutatták be az év elején Orff népszerű Carmina Buranáját új koreográfiával. A Carmina Burana latin és német nyelvű versfüzér, az egyik első világi és nem liturgikus szöveggyűjtemény. A XX. századi zeneszerző, Carl Orff háromrészes kompozíciójának első tétele a tavaszvárást jeleníti meg, a második egy kocsmajelenet, a harmadik a szerelemről szól. Nagy kórustétel fogja közre az egész művet, a mottószerűséget mozgásban is megtartja a koreográfus, a táncosok hatalmas hajó körvonalait formázva siklanak be a színre. Zsuráfszky Zoltán az énekkart is megmozgatja, ahogy a kórus az antik drámákban aláhúzta a cselekményt, itt a táncos cselekményt erősítik az énekesek.

Élő zenével, teljes szimfonikus apparátussal megy az előadás, amelynek énekes szólistái Röser Orsolya (szoprán), Kis Tivadar (tenor) és Massányi Viktor (bariton), közreműködik a Honvéd Férfikar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezényletével.

Honvéd Együttes többféle tagozat egysége: énekkar (Honvéd Férfikar), két különböző jellegű tánckar (Honvéd Táncszínház, Budapest Táncegyüttes), három kamarazenekar (a Honvéd Együttes Népi Zenekara, Hegedős együttes, Budapest Táncegyüttes zenekara) és egy színész-énekes szólista tagozat alkotja. A társulat elnevezése onnan ered, hogy az együttest a honvédelmi tárca hozta létre 1948-ban, eredetileg a hadsereg reprezentatív kulturális intézményeként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását