2024. május 21. - Konstantin

Emberi-állati

Emberi tulajdonságokkal bíró bronz állatfejeket tekinthetnek meg az érdeklődők péntektől a Ráday Galériában; Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész tárlatán 17 vadonatúj bronz állatportré tekinthető meg - közölte Faur Zsófia, a kiállítóhely tulajdonosa az
2008. november 2. vasárnap 08:37 - Hírextra
Csíkszentmihályi Róbert mintha egész életében arra készült volna, hogy "a szárnyasokban és a négylábúakban, a természet nagy- és kisvadaiban s az otthonainkban velünk együtt élő állatokban megmutasson valamit az emberből. Szokásvilágából, gesztusaiból, pózszerűen viselt magatartásából" - írta Szakolczay Lajos irodalom- és művészetkritikus a szobrászművész alkotásairól.

A művész elmúlt két évben alkotott szobrai december 7-ig tekinthetők meg a tárlaton: kutya, macska, gólya, ló, béka. Látható például az oroszlán képében tetszelgő Rexi, a fogak vicsorításával zsákmányra leső Kisragadozó, Cicó, a kebeltalapzaton támaszkodó, haját két copfba kötő durcás macskahölgy, az Arisztid névre hallgató arisztokrata kutya, aki csokornyakkendőt visel. Megjelenik a szépséget szimbolizáló Hölgy és a rútságot megtestesítő Emeritus, valamint a kecskeszakállas Mekkmester is.

Csíkszentmihályi Róbert szobrász, éremművész 1940-ben született, 1965-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Pátzay Pál és Szabó Iván voltak. Pályája kezdetén a magyar szobrászat figurális tradícióihoz, elsősorban Borsos Miklós, Medgyessy Ferenc munkásságához kötődött. A ,80-as évek elejétől egy, illetve páros figurából álló kisbronzain emberi kapcsolatok, sorsok, élethelyzetek drámaiságát jeleníti meg. A ,90-es évektől készülnek különös állat-ember figurái, a különböző emberi tulajdonságokat felvonultató groteszk és ironikus ember-állat ötvözetek. Csíkszentmihályi Róbert 1974-ben Munkácsy-díjban részesült, 1983-ban érdemes művészi címet kapott, 2001-ben pedig a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze elismerésben részesült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását