2024. május 21. - Konstantin

Klónegér a mélyhűtőből

Dolly, a klónozott bárány 1996-ban látta meg a napvilágot, s azóta klónoztak kutyát, sertést, szarvasmarhát és egeret. Ám mindeddig klónozott állatot kizárólag élő donorszervezet sejtjei felhasználásával állítottak elő. A sejtek örökítőanyagát, a DNS-t a
2008. november 4. kedd 18:45 - Hírextra
Fagyasztott szöveteket nem alkalmaztak. A tudósok ugyanis meg voltak győződve arról, hogy a fagyasztott sejtek alkalmatlanok erre, mivel a hideg károsítja a DNS-t. A szövetekben okozott "fagykárt" ugyan meg lehet előzni bizonyos vegyületek (krioprotektorok) révén, ám kizárólag abban az esetben, ha ezeket a mélyhűtés előtt alkalmazzák.

A japán RIKEN Kutatóközpont tudósai a hagyományos sejtmagátültetést alkalmazták. A kutatók a mélyhűtött egér többféle sejtjével próbálkoztak, s mint legnagyobb meglepetésükre kiderült, az agysejtek váltak be a legjobban.

Az AP amerikai hírügynökség szerint e kísérlet fényében felvetődik rég kipusztult állatok "újrateremtésének" lehetősége. A legvalószínűbb alany a gyapjas mamut lehet, hiszen több jó állapotban fennmaradt tetemre bukkantak korábban. Legutóbb tavaly júliusban a jamali Nyenyecföld autonóm körzetben fedezték fel orosz kutatók a negyvenezer éve megfagyott mamutbébi földi maradványait.

"A mamutborjú révén kideríthető, hogy ki lehet-e nyerni sejtmagokat olyan tetemből, amely krioptotektorok nélkül fagyott meg, s hogy ezek életképesnek bizonyulnak-e a klónozás során" - írták tanulmányukban a kutatók, akik kísérleteikről a PNAS-ban, az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában számoltak be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását