2024. május 6. - Ivett, Frida

Nagyszabású jazz koncert az Operában

Először játszanak dzsesszt a Magyar Állami Operaházban: december 1-jén, az AIDS elleni küzdelem világnapján a műfaj neves magyar és külföldi előadói, köztük Szakcsi Lakatos Béla, Dés László, Babos Gyula és a The Syndicate formáció tagjai adnak koncertet.
2008. november 11. kedd 15:20 - Hírextra
A Magyar Állami Operaház a december 1-jei koncerttel csatlakozik a világ operaházaiban az AIDS-világnapon hagyományosan megtartott különleges, sokszor rendhagyó rendezvények sorához.

Vass Lajos, az operaház főigazgatója a koncertet beharangozó keddi budapesti tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a koncert igazi kuriózum, mivel dzsesszt még sohasem játszottak a patinás épületben. A főigazgató reményét fejezte ki, hogy a nagyszabású kezdeményezésnek lesz majd folytatása.

"Rendkívül izgalmas kihívás a dzsessz és a komolyzene összehozása, biztosan sokat fogunk egymástól tanulni" - mondta Fischer Ádám, az operaház főzeneigazgatója, hozzátéve: "fontos, hogy a különböző zenei stílusok találkozzanak".

Babos Gyula, a Magyar Jazzművészek Társaságának alelnöke, az est egyik szervezője úgy vélekedett, hogy "a dzsessz mára világzene lett, amit országtól, származástól, bőrszíntől függetlenül rengeteg zenész játszik."

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a kezdeményezést méltatva utalt arra: az operabeli koncert is azt mutatja, hogy milyen színvonalas a magyar dzsessz. Hozzátette: a szaktárcának 2002 óta van folyamatos és intenzív kapcsolata a jazzművészek társaságával és a Magyar Jazz Szövetséggel. Tavaly pedig Hiller István szakminiszter már hároméves - 2008 és 2010 között évi 25 millió forintos - támogatásról tudta biztosítani a jazzművészek társaságát, ami egy jól kiszámítható, előrelátható munkának adja meg az alapját.

A Jazz az Operában életre hívását a tavaly elhunyt világhírű dzsesszzenész, Joe Zawinul gondolatai inspirálták, miszerint "a legkülönbözőbb zenei kultúrából érkező muzsikusokat hozzuk össze együttes munkára, hogy párbeszédet folytassanak egymással zeneileg és emberileg is, és ez legyen a közös zenélés kiindulási pontja".

A koncerten fellép a Joe Zawinul által alapított The Syndicate, olyan vendégművészek kíséretében mint Berki Tamás, Horváth Kornél és Kaltenecker Zsolt. Az est második részében négy dzsesszművész, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Babos Gyula és Fekete-Kovács Kornél kompozíciói és hangszerelései hangzanak el a Magyar Állami Operaház Zenekarának előadásában, Kovács László karmester vezényletével. Szólistaként - a négy zeneszerző mellett - fellép Balázs Elemér, Barcza Horváth József, Borbély Mihály, Dés László, Lantos Zoltán és ifjabb Szakcsi Lakatos Béla is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította december első napját az AIDS elleni küzdelem világnapjává, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a rettegett, ma még halálos kimenetelű kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását