2024. április 29. - Péter

Egy dzsesszgitáros tréfamester

Számtalan ismert film zenéje fűződik az amerikai dzsesszgitáros, Bill Frisell nevéhez, aki triójával pénteken ad koncertet a Művészetek Palotájában.
2008. november 2. vasárnap 10:13 - Hírextra
A dzsesszgitározás "tréfamesterének" tartott zenész Tony Scherr bőgős és Kenny Wollesen dobos társaságában lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Bill Frisellt azért tartják tréfamesternek, mert zenélés közben szeret jól szórakozni, komédiázni.

Az est szerkesztője, Bércesi Barbara az MTI-nek felidézte, hogy Bill Frisell a némafilmek legendás sztárja, Buster Keaton több művéhez írt zenét. Emellett komponált Bill Morrison munkáihoz és Jim Woodring animációihoz is. Az esten e szerzeményekből is ízelítőt ad Bill Frisell a közönségnek.
Kevesen tudják, hogy A millió dolláros hotel című film zenéje is az ő nevéhez fűződik. "Áradó, lebegő, a legkülönbözőbb stiláris és műfaji kereteken belül mozgó, történetmesélő gitárjátéka kiválóan emeli ki a vetített képek atmoszféráját" - hangsúlyozta a program szerkesztője. Amikor ezt az anyagot játsszák, a koncertkörülmények is szükségszerűen mások: a zenészek egy nagy vetítővászon előtt játszanak, színpadon alig vannak fények - tette hozzá.

Az 57 éves dzsesszgitáros a rock, a country és a blues érzésvilágát is magáénak tekinti. Gyerekkorában klarinétozott, majd szaxofonozott; a bostoni Berklee zenei egyetemen tanult és hamarosan olyan neves dzsesszistákkal játszhatott együtt, mint Jim Hall, Pat Metheny, Mike Stern, Vinnie Colaiuta és Joe Lovano.

Bill Frisell első saját lemeze, az In Line 1982-ben jelent meg. A Knitting Factory nevű, kultikus New York-i underground klub gyakori fellépője, többek közt Jim Hall, Don Byron, Charlie Haden, David Sanborn, Marianne Faithful, Elvis Costello, Ron Carter és Paul Motian partnere. Az utóbbi években közreműködött mások mellett Laurie Anderson, Norah Jones és Paul Simon albumain is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását