2024. május 9. - Gergely

Sikeres koncertet adott a magyar szoprán

Nagy sikerű koncertet tartott Bukarest egyik legpatinásabb művelődési intézményében György Irén Katalin romániai magyar szoprán, a Magyar Zene Fesztiváljának korábbi díjazottja.
2008. november 12. szerda 09:06 - Hírextra
Tóth István, a fesztivált szervező Bukaresti Magyar Kulturális Intézet aligazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a májusban évente megrendezett esemény lehetőséget biztosít fiatal előadóművészeknek arra, hogy ismertté tegyék magukat a nagyközönség előtt.

A tehetségkutató verseny szerepét betöltő fesztivál zsűrijében többek között a romániai zenei élet olyan kiválóságai is jelen vannak, mint Dumitru Capoianu és Csíky Boldizsár zeneszerző, valamint Bács Lajos karmester. A zsűri György Irén Katalinnak ítélte oda 2007-ben a fesztivál II. díját, 2008-ban pedig a művész elnyerte a közönség különdíját.

A díjazott művészeknek a bukaresti intézet a többi európai fővárosokban működő magyar kulturális intézetekkel együtt lehetőséget biztosít arra, hogy külföldön is fellépjenek. A fiatal tehetségek népszerűsítésére azonban Bukarestben "az intézeten kívüli" koncertek is kiváló bemutatkozási lehetőséget biztosítanak - hangsúlyozta Tóth István.

A 26 éves György Irén Katalinnak - aki a Kolozsvári Magyar Opera tagja - például a román főváros zenei "templomaként" számon tartott Atheneumban volt alkalma fellépni hétfőn este. Az 1888-ban épített és azóta Bukarest egyik jelképének számító épület ad otthont az ország egyik legelismertebb művelődési intézményének, a George Enescu Filharmóniának.

A Mariana Nicolesco világhírű román szoprán neve által fémjelzett Hariclea Darcleé Nemzetközi Énekverseny legfiatalabb díjazottjaként is elismert György Irén Katalin Schubert, Bach, César Frank, és Csajkovszkij dalokkal varázsolta el a hallgatóságot, de nagy sikert aratott a Mozart-, Puccini-, Massenet- és Erkel-áriákkal is. Sikerében közreműködött a szintén kolozsvári Kolcsár Péter, aki zongorán kísérte a művésznőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását