2024. május 7. - Gizella

"A vámpírság nem különös dolog"

Balázs Zoltán rendezésében bemutatták Heinrich Marschner német zeneszerző A vámpír című művét a Mezzo-operaversenyen szombaton a Szegedi Nemzeti Színházban.
2008. november 15. szombat 21:07 - Hírextra
A horrorfilmek sztereotípiái nyomán a vámpírról mindenkinek egy köpönyeges, műfogsoros alak jut eszébe, "a vámpírság ennél azonban sokkal több" - fogalmazott a rendező a bemutató előtt tartott közönségtalálkozón.

"Vámpírnak lenni nem egy különös dolog, ha egy családon belül megnézzük a viszonyokat, nagyon sokan tudunk vámpírok lenni, s tudjuk egymás vérét szívni, anélkül, hogy műfogsorunk és köpönyegünk lenne" - mondta Balázs Zoltán, aki szerint azonban a vámpírok magányos lények is, hiszen nem tartoznak sem az élők, sem a holtak világához.

A XVIII. századi Skóciában játszódó vámpírtörténetet elmesélő darabot a Rennes-i opera produkciójaként mutatják be a Mezzo-operaversenyen. A premier október 31-én volt Franciaországban, s az operát a főpróbával együtt összesen hét alkalommal játszották. Az előadást Szegeden a szombati bemutatót követően vasárnap is láthatja a közönség.

A darabban négy versenyszereplőre figyel a zsűri. Janthe, illetve Emmy szerepét az ír szoprán, Helen Kearns énekli, Malwinaként a francia szoprán, Vanessa Le Charles mutatkozik be, Aubry-t a szintén francia tenor, Marc Haffner alakítja, a vámpírt, Lord Ruthvent pedig a szíriai bariton, Nabil Suliman formálja meg a színpadon.

Balázs Zoltán elmondta, a rendezés során a versenyszereplőket ugyanúgy kezelte, mint a többi szólistát, a Rennes-i opera művészeit, sőt az előadáson fontos szerep hárul a harmincnégy tagú kórus énekeseire is. Ugyanakkor igyekezett minden segítséget és figyelmet megadni a versenyzőknek - tette hozzá.

A tavaly novemberben elkezdődött verseny - amelynek döntőjében összesen öt produkciót mutattak be - eredményhirdetését hétfőn tartják a Szegedi Nemzeti Színházban. A gálán adják át a legjobb női és a legjobb férfi operaelőadónak járó fődíjat is. A megmérettetésen több mint háromszázötvenen indultak, a döntőbe tizenkilencen jutottak. Közülük választja ki az Anatolij Vasziljev színigazgató, rendező vezette zsűri a végső győzteseket. Az eredményhirdetésen adják át a legjobb produkciónak, valamint a legjobb férfi és női énekesnek járó közönségdíjat is, amelyet az előadásokat a helyszínen, illetve a tévéközvetítéseket követő nézők szavazatai alapján ítélnek oda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását