2024. május 17. - Paszkál

Nem a túró a hunyó

Nem fertőzött szalmonellával a dél-dunántúli régió több általános iskolájában és óvodájában tömeges megbetegedést okozó szalmonellafertőzés esetleges forrásaként megvizsgált túró; a vizsgálat eredménye negatív - közölte Lövey László, a Somogy Mezőgazdaság
2008. november 19. szerda 15:40 - Hírextra
Az igazgató elmondta: összesen 15 mintát vizsgáltak meg, ezeket az intézményeknek túrót szállító gyártótól, azaz a barcsi Dráva-Tej Kft.-től szerezték be. Gyűjtöttek mintát kereskedelmi forgalomból, és olyan nagyobb forgalmazóktól is, amelyek a barcsi tejüzemtől vásároltak - tette hozzá a szakember, aki azt közölte: "a minták mindegyike tiszta volt".

Lövey László hangsúlyozta: a járvány november 3-án kezdődött, mintát azonban hivataluk csak tíznapos késéssel, 13-án kapott, így ők csak az azt követő napokban kezdhették el az ellenőrzést az üzemben. A dolgozókat 14-én az üzemorvos megvizsgálta, székletmintákat kért, ez a vizsgálati eredmény még nem áll rendelkezésre - tette hozzá.

"A laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján elmondható, hogy technológiailag jól dolgozik a Dráva-Tej" - szögezte le az igazgató.A Dél-Dunántúlon a hét elején már csaknem 200 szalmonellás beteget jelentettek öt somogyi iskolából és három pécsi óvodából az ÁNTSZ-nek, amely a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal közösen folytatja le a vizsgálatot.

Azt már minden érintett közösségben kimutatták, hogy egyértelműen szalmonella okozta a tömeges megbetegedést.Szűcs Mária, a tisztiorvosi szolgálat regionális intézetének főorvosa az MTI-vel szerdán azt közölte: pénteken Pécsett sajtótájékoztatót tartanak, ott ismertetik a járvánnyal kapcsolatos vizsgálat eredményét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását