2024. május 18. - Erik, Alexandra

Mahasz listán a Református énekek

A Református énekek VII. része megelőzi a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) lemezeladási listáján többek között Madonnát, Andrea Bocellit, a Hobo Blues Band legújabb lemezét és az Abbát - közölte az MTI-vel pénteken Böszörményi Gergely, a Perifer
2008. november 21. péntek 15:39 - Hírextra
A kórusénekeket tartalmazó korong a 20. helyen nyitott a múlt héten az albumok és válogatáslemezek Top 40-es listáján.

Böszörményi Gergely elmondása szerint Magyarországon nincs még egy olyan felekezet a reformátusokon kívül, amelyik összegyűjtötte volna saját egyházi énekeit hanglemezre, szerinte ez is lehet a siker oka. A Református énekek VII. ennek a gyűjtőmunkának a gyümölcse. A hanganyagot nyáron vették fel a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartott koncerten, amelyen a Kárpát-medence számos pontjáról összehívott, 350 tagú kórus adta elő Csomasz Tóth Kálmán és Máté János református egyházzeneszerzők kórusműveit.

A reformáció emléknapján, október 31-én megjelent hanghordozó alapjául szolgáló koncertet az V. református zenei fesztivál keretében rendezték, ahol négy karnagy vezényelt és a több mint ezerötszáz hallgató is együtt énekelt.

A lemezkiadónak többek között az a küldetése, hogy járják a református gyülekezeteket, ahol a kóruséneklés fellendítését célozzák meg. Az idősödő gyülekezetekben ennek hatására már most is érzékelhető a fellendülés, egyre többen vesznek részt szívesen a gyülekezeti éneklésben ott, ahol a református énekek lemezsorozat alapján is énekelnek. Példaként megemlítette, hogy a pasaréti lelkész ezekről a lemezekről tanítja a gyülekezetét a református énekekre.

Böszörményi Gergely arról is szólt, hogy a református közoktatási intézményekben kötelező tantárgy a zsoltáréneklés, ehhez az egyik legjobb oktatási segédanyag ez a lemezsorozat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását