2024. május 5. - Györgyi

Internetes kórházi beutaló

Interneten keresztül is beutalhatják a betegeket a háziorvosok januártól a Zala Megyei Kórház járóbeteg-szakrendeléseire, radiológiai és laboratóriumi vizsgálatokra, az eredményeket pedig közvetlenül lekérhetik a kórház adatbázisából - tájékoztatta Horvát
2008. november 28. péntek 07:30 - Hírextra
Az elektronikus rendszer előnye, hogy a beteget megkímélik az utazgatástól, jelentősen csökken a papírmunka és az adminisztráció. Az adatokat pontosan rögzítik, így nem fordulhat elő, hogy azért késik a vizsgálat, mert a beteg hiányosan kitöltött beutalóval, taj-kártya nélkül érkezik a szakrendelésre. A korábbi vizsgálati eredmények is nyomon követhetők; minél több információval rendelkezik a szakorvos az előzményekről, annál pontosabb diagnózist tud felállítani.

A megyei kórház évente egymilliós járóbeteg-forgalmat bonyolít le, a vizsgálatok 20 százalékát a háziorvosok kérésére végzik el.Az osztályvezető tudomása szerint az új rendszert Zalaegerszegen vezetik be elsőként az országban.

Horváth László megjegyezte, hogy a kórház feladata lesz a szerver működtetése és az adatvédelem. A háziorvosok a körzetükhöz tartózó páciensek közül is csak azoknak a vizsgálati leleteihez férhetnek hozzá, akik ehhez előzőleg írásban hozzájárultak. Az adatok kezeléséhez a betegnek alá kell írnia a beleegyező nyilatkozatot, de korlátozhata a hozzáférést, és rendelkezhet úgy is, hogy a leleteknek csak egy részét láthassa a háziorvos.

A rendszer működtetése havi 200 ezer forintba kerül, amit az érintett önkormányzatok finanszíroznak. Eddig több mint negyvenen csatlakoztak a programhoz, de legalább száz háziorvosra, gyermekorvosra számítanak. Az elektronikus adatkezelést a későbbiekben az ellátási területen található zalaszentgróti és a lenti rendelőintézetre is szeretnék kiterjeszteni.

A csoportvezető arról is beszámolt, hogy másfél éves próbaidőszak után novemberben véglegesítették a CT-, MR- vizsgálatokra irányuló távradiológiai tevékenységet. Erre azért volt szükség, mert kevés a szakorvos, sok szakember Svédországban, Angliában vállal munkát.

Az osztályon dolgozók az akut ellátásban vesznek részt, az előírások szerint viszont két-három, de a legkésőbb öt napon belül ki kell adni a leleteket. Ezért kiépítettek egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a radiológus hozzáférjen a betegadatokhoz és a radiológiai képekhez. A szakorvosok az ellenőrzési protokoll betartásával a késői esti órákban, az ország bármely részéről, otthonról is elvégezhetik a leletezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását