2024. május 8. - Mihály

A Vénusz bújócskázik

Elfedte a Vénuszt a Hold sarlója Budapesten hétfőn 17 óra 24 perc 59 másodperckor, a nyugati határszélen 5 perccel korábban, Keleten viszont 5 perccel később.
2008. december 1. hétfő 21:05 - Hírextra
Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) tagja "fenomenális látványnak" nevezte e különleges és ritka bolygóállást, bár az ország több részén a borult idő miatt szabad szemmel kevésbé lehetett látni a jelenséget.

A négynapos, 14 százalékos holdsarló fél 6 előtt pár másodperccel fedte el a Vénuszt. A belépés a bolygó kiterjedése miatt 58 másodpercig tartott, ez alatt a Vénusz fokozatosan eltűnt. Majdnem egy órán át tartott ez a ritka "bújócska".

Miért Vénusz-fedésről és miért nem Vénusz-fogyatkozásról beszélünk? Az MTI tudósítójának kérdésére a csillagász azt mondta, hogy a fogyatkozás szót csak a Hold, a Nap és a Jupiter négy holdja esetében használják, a Vénusz esetében fedésről lehet beszélni.

A jelenség valóban ritka, hiszen ilyen Vénusz-fedést legközelebb csak 2044. április 1-én lehet majd látni. A legközelebbi látványos bolygófedésre pedig 2012. július 15-én kerül majd sor, ekkor a Hold elfedi a Jupitert.A csillagaszat.hu hírportálon még részletesebben olvashatnak a jelenségről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását