2024. május 13. - Szervác, Imola

Tokaj nem lesz többé a világörökség része?

Elveszhet Tokaj-Hegyalja világörökségi címe, ha az eredetileg 28 település által határolt kultúrtáj kilenc községe, városa elhatározásához híven lemond a titulusról - hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállyán szerdán.
2008. december 3. szerda 17:26 - Hírextra
A kilenc tokaj-hegyaljai település polgármestere azért határozott úgy, hogy az általa vezetett település vélhetően lemond a világörökségi címről, mert a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés területrendezési tervének szigorú szabályozásai gyakorlatilag meggátolják a térségben az ipari fejlesztést - mondta a sajtótájékoztatón Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere.

A szocialista politikus szerint a területrendezési terv a világörökségi terület településein egyértelműen tiltja egyebek mellett erőművek létesítését, és jelentősen korlátozza az ipari területek nagyságát.Mindeközben új munkahelyeket csak az ipar hozhat a térségbe - hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, a borászat, az idegenforgalom, a mezőgazdaság nem tudja eltartani a mintegy 20-25 százalékos munkanélküliséggel sújtott térséget, így csakis ipari létesítmények építésével lehetne enyhíteni ezen a helyzeten. A világörökségi titulus azonban hovatovább gátolja az ilyen kezdeményezéseket - jelentette ki.

Osika József, Tállya polgármestere arról szólt, hogy többször kezdeményezte a világörökségi szabályok enyhítését, ez nem járt eredménnyel. Ezért "ki kell lépni a világörökségi területből annak érdekében, hogy a térség fejlődését biztosítani tudjuk" - mondta.

A világörökségi címről való lemondásról a tervek szerint még decemberben döntenek a kezdeményezéshez csatlakozó önkormányzatok - Tállya, Bodrogkisfalud, Mezőzombor, Szerencs, Abaújszántó, Erdőhorváti, Golop, Legyesbénye és Szegi önkormányzatai.

Májer János, Tokaj polgármestere, a Tokaji Világörökségi Egyesület elnöke újságíróknak azt mondta: a magyar diplomácia egyik legnagyobb sikere volt az, hogy a borvidék megkapta a világörökségi címet. Ha az érintett települések kilépnek a területből, az UNESCO valószínűleg megvonja a titulust a térségtől - mondta, hozzátéve: nézete szerint néhány polgármester rövid távú érdekei motiválják a mostani kezdeményezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását