2024. május 2. - Zsigmond

A sörhas káros az egészségre

Magyarországon üléseznek pénteken és szombaton a hasi elhízás nemzetközi szakértői, köztük Jean-Pierre Després a szakma atyjának tartott kutatóorvos.
2008. december 12. péntek 18:02 - Hírextra
A túlsúly és az elhízás a 21. század egyik legnagyobb problémája. Európában az elhízottak száma az elmúlt két évtizedben a háromszorosára emelkedett. Egy magyarországi kutatás szerint az országban minden harmadik embert érint a metabolikus szindróma, vagyis az az állapot, amelyre a hasi elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel jellemző.

Jean-Pierre Després, a kanadai Laval Egyetem több évtizedes tapasztalattal rendelkező kutatóorvosa és csapata bebizonyította, hogy a has környékén megjelenő súlyfelesleg a legveszélyesebb, mert nemcsak zsírt raktároz, hanem aktív hormontermelő szerepet is végez és káros anyagokkal látja el a szervezetet.

"Fontos kutatások folytán megtaláltuk azt a mechanizmust, ami oda vezet, hogy valakinél a túlsúly egyenletesen mindenhová rakódik, míg valakinél csak a hasra. Az biztos és bizonyított is, hogy a genetikának ebben nagy szerepe van. Ha egy családban az apa hasra hízik, nagy a valószínűsége annak, hogy a fiának is sörhasa lesz" - mondta Jean-Pierre Després az MTI-nek.

A hasi elhízás, vagy közismerten sörhas tehát elsősorban nem esztétikai, hanem súlyos egészségügyi probléma és a legveszélyesebb elhízási forma.

A Jean-Pierre Després szakmai vezetésével megalakult Nemzetközi Kardiometabolikus Testület azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a nemzetközi orvostársadalom és az érintettek figyelmét a hasi elhízás szerepére a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

A testület éves szimpóziumának ezúttal Magyarország ad otthont. A kétnapos eseményen a világ legnevesebb kardiometabolikus kutatói vesznek részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását