2024. május 14. - Bonifác

Vulkáni működés a Szaturnusz holdján?

A Szaturnusz körül keringő Cassini amerikai-nemzetközi űrszonda legújabb tudományos adatai arra utalnak: lehetséges, hogy az óriásbolygó legnagyobb holdján, a Titánon még most is zajlik vulkáni tevékenység.
2008. december 16. kedd 20:10 - Hírextra
Nem kizárható, hogy az égitest felszínén észlelt hömpölygésszerű jelenség annak tudható be, hogy vulkánok lövellnek ki fagyos folyadékot - mutattak rá amerikai kutatók hétfői tájékoztatójukon.
Cassini Titán melletti korábbi elrepülései alkalmával már észlelte, hogy lehetséges a jeges vulkánok létezése a holdon, és a tudósok arra következtetnek: lávafolyamok helyett ebben az esetben ammónia, metán és vízjég felszínre kerüléséről van szó.

A legfrissebb adatok alapján feltételezhető, hogy a Titán nemcsak a közeli múltban volt geológiailag aktív, hanem most is az - mondta Jonathan Lunine, az Arizónai Egyetem tudósa.

A Titán a Naprendszer egyik legérdekesebb égiteste. Nagyon sűrű, még a földinél is sűrűbb légkör veszi körül, annak ellenére, hogy hold. A tudósok véleménye szerint metán, amely a Földön gáznemű elem, a Titánon az ott uralkodó rendkívül hideg miatt cseppfolyós állapotban fordul elő, de elbomolva metánfelhőket alkot az égitest felszíne fölött, és a felhőkből olykor zuhog a metáneső.

Egyelőre nem tudni, hogy mi a metán eredője a Titán felszínén és légkörében. De most a tudósok arra gyanakszanak, hogy vulkánokból lövellődik ki a metán, ami így egyfajta "mélyhűtött vulkanizmust" eredményez.

A Cassinit az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az Európai Űrügynökséggel és az olasz űrhivatallal együttműködve működteti. A szonda 2004. július 1-jén állt Szaturnusz-körüli pályára. Tudományos küldetése magának a Szaturnusznak, valamint az óriásbolygó gyűrűrendszerének és több holdjának a tanulmányozása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását