2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem eredményes a vizsgálat

Ha infarktus vagy szívműtét után a beteg látogatóba érkező rokonait megvizsgálták, szív- és érbetegségre vonatkozó kockázati tényezőiket igyekeztek tanácsadással kiküszöbölni, azt mindenki jó gondolatnak tartotta, de ennek a programnak az eredményessége s
2008. december 19. péntek 08:10 - Hírextra
A FIT HEART nevű programban a súlyos szív- és érrendszeri betegség miatt kórházban kezelt betegek egészséges családtagjait megkérték, hogy vegyenek részt egy vizsgálatban, amelynek lényege az volt: az infarktusos vagy koszorúér-szűkület miatt szívkatéteres beavatkozással kezelt betegek rokonságának körében milyen gyakoriak e betegségnek a kockázati tényezői és megfelelő tanácsadással egy év alatt mennyit lehet javítani a kockázaton.

A beteghez látogatóba érkező rokonokat díjmentesen megvizsgálták. Elvégeztek minden szükséges vizsgálatot, majd személyre szóló életmódi, táplálkozási tanácsadás történt. A félezer látogatót véletlenszerű beosztás alapján két csoportra osztották: az egyik csoport tagjainál aprólékos oktatást végeztek, a másik csoportba kerülők pedig hozzátartozójuk hazamenetelekor csak a szokványos mondatot hallották: "Ne dohányozzon, táplálkozzon egészségesen és eleget mozogjon is!"

A látogatóknak a fele a páciens gyermeke volt, átlagos életkoruk pedig 48 év. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy egy év múlva milyen kedvező változások észlelhetők a családtagok laboratóriumi leleteiben, életmódjában. Azt is látni kívánták, hogy a részletesen tájékoztatott rokonok jobban odafigyeltek-e az egészséges életvitelre, mint azok, akik ilyen részletes tanácsadást nem kaptak.

A "rossz" koleszterin vérszintje a rokonságban jelentősen csökkent, de azoknál is, akik külön oktatást nem kaptak, és akik csak abból a példából tanultak, hogy családtagjuk a kórházba került. Az egészséges étkezésről tájékoztatottak ugyan helyesebben táplálkoztak, mint a másik csoport tagjai, de a két csoportban a vérnyomás és a testsúly hasonló arányban növekedett. A kutatók következtetése az volt, hogy a program igen hasznos, de hatékonyabb módszereket kellene találni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását