2024. május 12. - Pongrác

A válság ellenére is nagy az ajándékozási kedv

Londonban nagy csomagokkal nyomakodnak az emberek a buszon és a metrón, a brit főváros áruházakkal szegélyezett sugárútján, a karácsonyi fénydíszekkel ékes Oxford Streeten is tömeg hömpölyög.
2008. december 23. kedd 08:20 - Hírextra
A rossz gazdasági helyzet és a hitelstop ellenére, változatlanul ajándékozó kedvűek az angolok, bár idén drága luxuscikkek helyett az olcsóbb, praktikus ajándékokat keresik.

Az akciókat, a hagyomány szerint általában karácsony másnapján szokták megkezdeni a brit nagyáruházak. Idén, tekintettel a kereskedelemben is megmutatkozó tőkehiányra, már december 24-én nagy árleszállításokat hirdetnek, tehát sokan az utolsó percben fogják megvásárolni az ajándékaikat.

Sok boltban napok óta elindult az árleszállítás, 30 vagy 50 százalékkal olcsóbban kaphatók bizonyos árucikkek, és van olyan bolt ahol minden tíz százalékkal olcsóbb. A legfeltűnőbb a Superdrug drogérialánc ajánlata, reklámnak sem rossz. Ez 90 %-os leszállítással csalogat. Ilyenkor gondolkodik el a vásárló, hogy vajon mekkora haszonkulccsal dolgoznak a kereskedők.

Az emberek idén keresik az olcsóbb árut, de kerülik a bóvlit. Jellemző, hogy a gazdasági bajok első komoly áldozata a Woolworth áruházlánc volt, az olcsó áruk kereskedése. 807 fiókja zár be hosszú évtizedek működés után, egyszer s mindenkorra, január 5-én. A Woolworth nem talált megmentőre, tönkre ment, 27 ezer alkalmazottját kénytelen elbocsátani.

Most persze végkiárusítás indult minden fiókjában, de a kínálatot nem kapkodják a vásárlók, mert épp a gyenge minőség volt a Woolworth baja. Oda főleg cukorkát venni tért be az ember. Most a CD-ket és a játékokat 60 %-os engedménnyel kínálják, de a szelekció és a kvalitás nem nagyon csábító.

Eltűnik a brit városok bevásárló utcáiról az MFI bútorüzletlánc több száz boltja is, 1400 ember marad munka nélkül. A hitelstop ezt a régi vállalatot is megölte, nem bírta a versenyt a szebb és divatosabb bútorok kínálatával.

A diszkontok forgalma azonban egyre növekedik. Az egyik ilyen cég 1 200 alkalmazottat vesz fel az újév elején.

A font sterling jelenleg rendkívül gyengén áll, most szinte egyenlő értékű az euróval, tehát visszaesik a karácsonyi utazások forgalma, sok angol inkább nem megy idén az ünnepek alatt a karibi tengerhez napozni vagy a svájci hegyekbe síelni. Bár a karácsonyi áruforgalom a külső jelek tanúsága szerint nem látszik kisebbnek, mint tavaly ilyenkor, bizonyos, hogy a plazmatévék meg aranyláncok helyett mostanság több pulóvert, konyhai mixert, hanglemezt, könyvet, praktikus apróságokat rejtenek a szépen csomagolt dobozok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását