2024. május 2. - Zsigmond

Az ünnepek és a szex

Karácsonykor és újévkor érzékelhetően nő az emberek szexuális aktivitása és gyermekvállalási kedve - ennek kézzel fogható bizonyítéka, hogy kilenc hónappal később, szeptemberben születik a legtöbb gyerek.
2008. december 22. hétfő 21:25 - Hírextra
Szilveszter előtt ugrásszerűen megnő az óvszerek iránti kereslet, nem ez azonban az egyetlen bizonyíték arra, hogy az ünnepek - karácsony és újév - idején a szokásosnál nagyobb kedvvel szeretkeznek az emberek: kilenc hónappal később, szeptemberben születik a legtöbb újszülött az Egyesült Államokban a statisztikai adatok szerint.

Az ünnepi összebújás azonban nem kizárólag amerikai jelenség, jellemző az összes keresztény társadalomra - állítják a rostocki Max Planck Intézet demográfiakutatói, míg brit kutatók már 1999-ben a "fogamzás ünnepének" nevezték a karácsonyi-újévi időszakot.

Ennek több oka is van. Egyrészt az emberek ilyenkor élvhajhászabbak, sokat buliznak és isznak - ami mind alkalmat nyújt új - futó - kapcsolatok kialakítására. Az együtt élő párok pedig, akik máskor állandó időzavarban vannak, kapnak három napot, amelyet stressz-mentesen tölthetnek együtt. Nem véletlen, hogy a többnapos ünnepek - az Egyesült Államokban ilyen július 4, a háborús hősök emléknapja és a munka ünnepe - előtt mindig emelkedik az óvszerek iránti kereslet.

A fogamzásnak az ünnepekre való "időzítése" egyébként viszonylag új jelenség, és ma is inkább csak az iparilag fejlett államokra jellemző, ahol a legtöbb ember már zárt helyen dolgozik, ahol védve van a hőmérséklet-ingadozás, a nap és az esőzés hatásaitól, amelyek mind hatással vannak a spermium és a petesejt minőségére - és ezáltal a fogamzásra is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását