2024. május 17. - Paszkál

Elégedett a kapitány

Kiss László szövetségi kapitány értékelése szerint jó esztendőt zárt 2008-ban a magyar úszósport.
2008. december 30. kedd 11:42 - Hírextra
A szakember az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy még a decemberi, horvátországi rövidpályás Európa-bajnokság is az elégedettség érzését erősítheti, hiszen folytatódott a fiatalok felzárkózása, s úgy sikerült három ezüst- és egy bronzérmet szerezni Fiuméban, hogy nem volt teljes értékű a válogatott.

"Akadtak hiányzóink is, ráadásul a Peking után pihenő aranyembereink, Cseh Laci és Gyurta Dani nem indult saját számaiban. Vagyis mások tették elfogadhatóvá az összteljesítményt az Eb-n, előtte pedig, az augusztusi olimpián a sportágak között a második legjobb produktum, a kajak-kenusok után, az úszóké volt" - jelentette ki a kapitány, külön kiemelve Cseh pekingi három második helyét.

A szakember azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a 25 méteres medencébe kiírt kontinensviadalon ezüstérmes Kis Gergő olimpiai hatodik helyével csatlakozott Cseh Lászlóhoz, tovább erősítve a magyar vegyeshegemóniát, de minden dicséret kijár Verrasztó Evelynnek is, aki több számban is egyre biztosabban, folyamatosan javulva, megannyi országos csúcsot felállítva teljesít, s ha például vegyesúszásban mellen tud még javulni, akkor igazán jó versenyző válik majd belőle.

"Bizakodó vagyok, hiszen erős a sportág idehaza, és ha még tovább erősödik, akár 35 fős, igen komoly csapatot is képesek leszünk kiállítani a londoni olimpiára."

Kiss László elmondta, hogy a London előtti időszakhoz két kiemelkedő fontosságú, normálmedencés, tehát 50 méteres uszodában tartandó esemény is hozzátartozik: a 2009-es, római világbajnokság, majd a 2010-es, budapesti Európa-bajnokság.

"Az olasz fővárosba kevesebb versenyzőt küldünk, a hazai Eb-n viszont megint nagy csapatot állíthatunk rajthoz, kihasználva azt a vendéglátót megillető lehetőséget, hogy számonként akár négy úszót is indíthat a selejtezőkben. Addigra az említett négyes mellett ráadásul már egy még erősebb Dara Eszterünk lesz, aki idén alig három tizedre maradt el az Európa-csúcstól, s a reményteljes úszóink között említendő Mutina Ágnes, aki túlvan egy nehéz térdműtéten, aztán az +amerikaiakkal+ -

Hosszú Katinkával, Jakabos Zsuzsával, Molnár Ákossal - is lehet számolni, a feltörekvő tehetségek közé lépett az idén Szilágyi Ádám, s bizakodva beszélhetek az ifi Európa-bajnok Bordás Beatrixról, Dobár Éváról, Balog Gáborról egyaránt. Azután számolok még Szepesi Nikolettel, Kovács Emesével, Verrasztó Dáviddal, Kovács Norberttel, a még ifjabb korosztályhoz tartozó és kimondottan nagy tehetségként jegyzett Bernek Péterrel, vagy éppen Takács Krisztiánnal, Nagy Péterrel is, de hadd említsem meg Karikát, a másik +végletet+, az idősebb, tapasztaltabb versenyzők sorába tartozó Kerékjártó Tamást, aki a budapesti Eb-ig folytatja pályafutását."

A közbevetésre, hogy mért lesz jelentősen kisebb létszámú a jövő évi vb-csapat, a szövetségi kapitány ekként felelt:

"A római részvételt minden számban igen komoly szintidőhöz kötöm, olyanhoz, hogy aki azt teljesíti, jó eséllyel pályázik majd a világbajnoki döntős részvételre is."

Ami az "öltözékháborút" illeti, Kiss László azzal kezdte, hogy például Cseh is, és Gyurta is még a "textilforradalom" előtt úszott nagyot a tavaly decemberi, debreceni rövidpályás Eb-n, és Cseh László világcsúcsa ma is tartja magát 400 m vegyesen. Ezzel együtt igazodni célszerű a trendhez, de nem mindegy, milyen versenyruhában. Az anomáliára, vagy inkább a teljes anarchiára jellemző, hogy például a horvátországi Európa-bajnokságon nem csupán rengeteg fajta úszódresszt használtak a versenyzők, hanem olykor a legkülönbözőbb márkák kerültek fel egyazon úszóra a "többrétegűség" jegyében, amikor a hivatalos viselet alá, az "űr kitöltésére" két-három további mezt is magára öltött az illető...

"Nincs mese, rendet kell tenni, a világszövetségnek, a FINA-nak sürgősen lépnie kell, hogy véget vessen a káosznak, s eldöntse azt is, hogy például hány mezt hordhat egy-egy versenyző. Mi mindenesetre maradunk az Arenánál, megjegyzem, az ő szerelésében ért el világcsúcsot az olasz Pellegrini. Az Arena is finomítja tovább a saját termékét, hogy felvegye a versenyt az idén tavasszal az egész ramazurit elindító Speedo céggel, annak rekordesőt hozó, már-már űrkorszakinak számító csodadresszével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását