2024. május 2. - Zsigmond

Segít Isten?

Barack Obama, az Egyesült Államok megválasztott elnöke keddi beiktatási esküjét a következő szavakkal szándékozik befejezni: "Isten engem úgy segéljen". Egy ateista csoport azonban bírósághoz fordult, hogy megakadályozza ebben.
2009. január 15. csütörtök 15:58 - Hírextra
Michael Newdow kaliforniai ateista a szövetségi bíróságra nyújtott be kerestet azzal a céllal, hogy adjanak ki tiltási végzést a fenti szavak használatára az elnöki eskü szövegében.

Newdow és más ateisták, valamint agnosztikusok azt is szeretnék elérni, hogy semmiféle ima ne hangozzék el a ceremónia alatt.

A férfi már George W. Bush elnöki beiktatásával kapcsolatban is próbálkozott a bíróságon a vallási kitételek és imák kiiktatásával, ám sikertelenül.

Az ötven szövetségi állam illetékes jogi vezetői mind indítványozták a szövetségi bíróságon, hogy az ügyben eljáró bíró utasítsa el Newdow keresetét.

Az Egyesült Államok alkotmánya által előírt elnöki eskü szövege 35 szóból áll. Ebben nem szerepel az "Isten engem úgy segéljen" fordulat, ám a Nemzeti Levéltár adatai szerint George Washington 1789-ben elmondott esküjében már elhangzott, és azóta a legtöbb elnök esküjében szintén szerepelt.

Az illetékes bíró, Reggie B. Walton csütörtökön tárgyalja az ügyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását