2024. május 16. - Mózes, Botond

Folytatódik a szocialista üzletelés

A Fidesz szerint újabb "szocialista biznisznek" lehetünk tanúi, amellyel megint veszélybe került az állami vagyon, nevezetesen a Vértesi Erőmű - mondta a Fidesz helyettes szóvivője sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.
2009. január 16. péntek 12:39 - Hírextra
Az ügy főszereplői között találjuk az MSZP-t, mint kormánypártot, Gyurcsány Ferencet, mint kormányfőt, a kormány egyik volt miniszterét, Szabó Pált, illetve egy szocialista milliárdost, Kapolyi Lászlót - közölte Cser-Palkovics András. Hozzátette: egy bukott közlekedési minisztert neveztek ki egy fontos tisztségre, majd ezt követően megjelent egy szocialista milliárdos, aki az érintett erőművet privatizálni szeretné.

Az MTI beszámolt arról, hogy hétfőn a Vértesi Erőmű Zrt. rendkívüli közgyűlésén visszahívták Gálos Tibor vezérigazgatót és helyére Szabó Pált, a volt közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert választották meg.

A Fidesz szóvivője emlékeztetett arra, hogy Szabó Pál korábban a Magyar Postánál és a Hungalu Rt.-nél vezényelt le "gyanús üzleteket". Megjegyezte: Szabó Pálnak korábban már voltak hasonló jellegű ügyei, amelyek kapcsolódtak Gyurcsány Ferenchez, a miniszterelnök vagyonának alapkövét ugyanis a Hungalutól megszerzett vállalatcsoport jelenti.

A helyettes szóvivő emlékeztetett Kapolyi László szavaira, aki csütörtökön azt közölte: nem állt el a Vértesi Erőmű megvásárlási szándékától.

Cser-Palkovics András kitért arra is, hogy a kormány a kvótákkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségének nem a megfelelő módon tett eleget. Ezzel - szavai szerint - a kormány "átverte" az EU-t, s ez egy másfél milliárdos üzletet eredményezett.

Sajtóinformációk szerint kozmetikázták a privatizáció előtt álló Vértesi Erőmű szén-dioxid-kibocsátási kvótáit, így - egy norvégiai központú szakmai portál szerint - a vállalat 400 ezer kibocsátási egységgel többet kapott, mint amennyi járt volna. Ez a pluszjuttatás ma körülbelül 1,5 milliárd forintot ér a piacon.

A Vértesi Erőművet - amely Magyarország második legnagyobb szénbázisú erőműve és jelentős mértékű biomassza-tüzelésre is alkalmas - évek óta sikertelenül próbálják privatizálni, a korábbi érdeklődők sorra visszaléptek, mert kockázatosnak ítélték meg, hogy az új tulajdonosnak fel kell számolni az erőmű által évtizedek óta okozott környezeti hatásokat, át kell vállalni a társaság adósságát, valamint biztosítani kell a foglalkoztatás szintjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását