2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hátborzongató hideg, és sötét árnyak a szobában

A horror filmek készítőire nagy hatással vannak a japán horror klasszikusok, így olyan filmeket készítettek újra, mint a Kör vagy az Átok. Ezek mind-mind eredeti japán alkotások, de a sor itt még nem állt meg. Lassan az összes sikeres amerikai horror egy
2009. január 17. szombat 18:39 - Kővári Adrienn
A japán horror filmeknek, más néven J-Horroroknak meg van a sajátságos varázsa, ami sok mindenben eltér a nyugati filmekétől. Nekünk egzotikusnak tűnnek, leginkább az egyforma japán emberek miatt. Nem a fröcsögő véren van a hangsúly, hanem az ember lelkére akarnak hatni. Ezek amolyan pszichológiai horrorok. Kedvelt témáik a szellemek, az ördögűzés, a sámánizmus, a yokai és a poltergeistek. Utóbbi olyan jelenség, ami hangokat ad ki, zajt okoz, és tárgyakat mozgat. Kedvelik a helyi történeteket, amik a valóságon alapulnak, rengeteg legendában bővelkednek, amiknek szereplői különféle szellemek.

Sok szellemtörténet az Edo (1603-1868) és a Meiji (1868-1912) korszakban játszódik, az akkori hiedelmeket átültetik a mostani korba. A tradicionális japán szellem a yourei, akit erős érzelmek kötnek a fizikai világhoz, és ezért nem tud tovább állni. Náluk ez olyan, mint más országokban a vámpírok vagy a farkasemberek, a hagyományuk része. Általában ezek női szellemek, de férfiban is léteznek. Fehér ruhát viselnek, ami a tradicionális halotti viselet a szigetországban. A hajuk pedig a megszokott hosszú középen elválasztott, fekete hajzuhatag.

Az áttörés

A japán horror filmeknek a siker 1998-ban jött el a Ringu című filmmel, amit 2002-ben Amerikában is bemutattak újradolgozva. Nem ez volt az első alkalom, hogy az amerikaiak ázsiai filmekhez nyúltak, de tény, hogy ez hozta meg az első nagyobb sikert a horror műfajában. A kör volt az első blockbuster film, körülbelül 13 millió dollárt hozott az amerikaiaknak. A következő siker film az Átok volt, majd jött ennek második része, és a Kör 2 is. Ezek eredetileg mind japán horrorok voltak, viszont olyan filmeket is átvettek tőlük, mint a Sötét víz, a Mezsgye, a Nem fogadott hívás, a Szem és 2011-re tervezett a Kör 3. Általában az eredeti ázsiai rendező segédkezett elkészíteni az amerikai verziót is. Például Hideo Nakata rendezte a Kört, s ő segédkezett a Kör 2 remakejében is és Takashi Shimizu rendezte az eredeti Ju-ont, de az Átok 1-2-ben is ő segédkezett. Viszont nem csak az USA használja fel a japán horrorokat, hanem például Dél-Korea is elkészítette a saját Kör verzióját The Ring Virus címmel.

A japán eredeti változatok sokkal félelmetesebbek és ijesztőbbek az amerikaiaknál. Az emberek hétköznapi életébe csöppennek bele a gonosz szellemek, és szörnyek, így ezek a történetek sokkal életszerűbbek, mint a Hollywoodiak. Azt a hatást érik el az embereknél, hogy ne csak a film alatt, hanem még utána is rettegjenek. Az elszigeteltség érzését keltik bennünk. A hősnek egyedül kell szembenéznie a rettenettel, és ezek merőben újak voltak az amerikai, vagy akár európai mozirajongók számára. Nem folyik benne sok vér sem, inkább a haláltól való félelem van terítéken.

Hosszút távon kijár a legjobban?

Nagy problémát jelenthet a japán filmiparnak, hogy a közöttük lappangó siker sztorik és tehetséges rendezőket Amerika megszerzi saját magának. Teret adva nekik, és természetesen hatalmas fizetést. Kérdéses, hogy ez Japánnak mennyire éri meg.

Sokan már túl sablonosnak érzik a japán filmeket, hiszen mindegyik a fehér leples, fekete hajú szellemekről szólnak, akik általában nők vagy gyerekek, és a zavarodott magányos főhős, aki kénytelen szembeszállni velük.

Mindezek ellenére valami sajátságos atmoszférát teremtettek meg a japánok horroraikkal, nem hiába másolják őket az amerikaiak. Hogy ez hosszú távon nekik mennyire éri meg az kérdéses, viszont tagadhatatlan, hogy egyedi stílust hoztak létre. Kicsit néha sablonosak, de olyan a borzongást, váltanak ki az emberekből, amire nem sok horror film képes.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását