2024. május 16. - Mózes, Botond

Reformkonyhatrend: csíra szint, B1

Szinte bármely magazinban kapok tanácsokat, hogyan őrizhetem meg egészségemet, hogyan táplálkozzam vércsoportomnak, alkatomnak megfelelően, hogy fitt maradjak, mégpedig mindenáron. Ha pedig ennek nem szentelek nagy figyelmet, csak magamra vethetek, ha ham
2009. január 17. szombat 09:38 - Mészáros Johanna
Jobban mondva nemcsak én, hanem Néhány Négyzetméterünk Ura is – önhibáján kívül… Hosszas projektmunka vette kezdetét: gondosan tanulmányoztam, mitől leszünk fittek és egészségesek, mi töltheti fel a tél által megtépázott vitaminháztartásunkat, és ezek közül mi az, amit talán mindketten megeszünk. Már a kiválasztásánál bajba kerültem, mert a recepttár diétánk típusáról és a bevinni kívánt kalória mennyiségéről faggatott. Diétánk nem lévén, a kalóriamennyiség nyomán próbáltam elindulni, és egy közepesen tápláló ételre esett a válasz-tásom. (Biztos, ami biztos, lakjunk is jól, nem akarom egy óra múlva újrakezdeni az élelme-zési procedúrát…) Zengzetes nevével rögtön elbűvölt a díjnyertes recept, döntöttem tehát: bárányborda lesz zöldséges kuszkusszal. A mellékelt ábra sokat segített, pontosan hogyan is kell elképzelnem a születendő remeket, a hozzávalókról ugyanis a több ismeretlenes egyenle-tek és a bonyolult szöveges feladatok jutottak eszembe. Valahogy ekképpen: ha összekeverek 10 dkg búzacsírát, lencsecsírát, brokkolicsírát és retekcsírát 10 cm3 kuszkusszal, hány órára elegendő kalóriát tudok bevinni a szervezetembe, ha mellette a.) ülőmunkát végzek, b.) sétá-lok, c.) szenet fejtek?



Bevásárlókörutam hajnalán, a hipermarket húspultjánál kissé félve tettem fel keresztkér-désemet a báránybordát illetően, ám nem tudtam zavarba hozni a rutinos dolgozót, két szelet-kével lettem gazdagabb. A jól végzett munka „húsával” indultam tovább csíra-keresni. Jó nyomon indulhattam el, amikor a nem éppen közeli biobolt felé vettem az irányt, a brokkoli-embrió kivételével mindent beszereztem. (Ekkorra már kezdtem kapizsgálni, hogy a „pazar” árkategória nem annyira az étel minőségére, mint inkább mai tékozlásomra figyelmeztet.)

Hozzáláttam tehát a feladathoz: a bárányszeleteket kiklopfolni, hamis panírban kisütni nem volt nehéz, főleg, hogy mindössze két sovány szeletről volt szó. A kuszkusszal sem volt sok gond: a recept szerint, amikor forr, el kell zárni alatta a tüzet – meglesz, gondoltam, bár a platnit nehéz lesz meggyújtani… Hozzákevertem a zöldségnek becézett csírákat, mind a há-romfélét, és a – recept utasításának megfelelően – melegen tálaltam.

A köret beváltotta minden, hozzá fűzött reményünket: éppen olyan furcsa íze volt, ami-lyennek gondoltuk. A bárány igazán finomra sikerült, lehetett volna belőle kétszer ennyi is. Úgy látszik, a szöveges feladatot megoldottuk, a kérdésre, hogy hány órára elegendő a bevitt kalóriamennyiség, ülőmunka végzése esetén a helyes válasz: kevesebb, mint másfél óra. Eny-nyi idő múlva ugyanis újra a hűtőszekrény ajtajában találtuk magunkat, amint lelkesen készü-lődünk az uzsonnához.

Összességében tehát elmondhatom, folytatom a reformot, hogy továbbra is egészségesen étkezzünk. Azzal a kikötéssel, hogy olyan élelmiszerek, amelynek nevét nem ismerjük, ame-lyet csak szaküzletben lehet megszerezni, illetve amelynek árából akár étteremben is ehettünk volna, legfeljebb évente egyszer fogunk fogyasztani. Addig pedig maradnak a jól bevált zöld-ségfélék, húsok és köretek. Ilyenkor, télvíz idején pedig megengedünk magunknak egy jó kis disznótorost is – persze kizárólag klasszikus zenén nevelkedett, EU-kompatibilis mangalicá-ból...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását