2024. május 14. - Bonifác

Kétszáz forint egy mozijegy

Különlegesen olcsó mozizási lehetőséget kínál általános iskolás tanulóinak Nagykanizsa: a közgyűlés döntése értelmében az év során négy alkalommal - szervezett keretek között - 200 forintért nézhetnek meg egy-egy filmet a helyi moziban a diákok.
2009. február 7. szombat 11:37 - Hírextra
A különleges "mozibérlettel" egy jegy 400 forintba kerül, ennek a felét vállalja át a városi költségvetés, így a tanulók 200 forintért nézhetik meg diáktársaikkal az iskolai szabadidő-szervezők által kiválasztandó filmeket.

A január végén elfogadott határozattal a városatyák célja az volt, hogy Nagykanizsa valamennyi általános iskolás tanulója számára biztosítsanak kulturális és kikapcsolódási lehetőséget.

A kezdeményezés háttere egészen 2007-ig nyúlik vissza, amikor bezárt a város egyetlen mozija. Akkor felmerült, majd le is került a napirendről, hogy több tízmillió forintos önkormányzati beruházással nyissanak újra mozit a városban, végül másfél év után egy magyar cég kisebb kapacitással újból megnyitotta a nagykanizsai filmszínházat.

A mozi újraindítása előtti önkormányzati viták során is elhangzott, hogy a városnak nem feladata a működtetés, de fontos, hogy legyen kulturált szórakozási lehetőség. A bérletes filmnézést szorgalmazó Cseresnyés Péter (Fidesz) alpolgármester előterjesztése szerint a felnövekvő korosztály számára is elérhetővé kell tenni a mozilátogatást, hiszen sokaknak nincs rá anyagi lehetőségük, hogy eljussanak a moziba, pedig a jól kiválasztott filmnek értékteremtő, értékközvetítő hatása van.

Nem kis vita előzte meg a közgyűlésben a javaslat elfogadását. Szocialista képviselők azt kifogásolták, hogy a felkínált filmek között nemcsak klasszikus irodalmi művek adaptációi, hanem szórakoztató vígjátékok, rajzfilmek is szerepelnek, közvetve pedig egy vállalkozást támogat az önkormányzat. Az ellenérvek sorában azonban elhangzott a fideszes és a szociáldemokrata képviselők részéről is, hogy a mozi újbóli megnyitása végül az önkormányzatnak nem került egy fillérjébe sem, a kulturált kikapcsolódás lehetőségét pedig érdemes támogatni.

A szavazáskor azután nagy többséggel elfogadott indítvány értelmében összesen hárommillió forintos keretösszeget biztosít az önkormányzat arra, hogy évente négy alkalommal szervezetten mehessenek moziba a nagykanizsai diákok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását