2024. április 29. - Péter

Halottak hamujával van tele az Űrszekér

A Star Trek univerzumának istene (alkotója), Gene Roddenberry maradványait az űrszél fogja fújdogálni, stílusosan. Porból lettünk,porrá leszünk - szól a helytálló klisé, de a nagy részünk egészen bizonyosan nem az űrporral fog keveredni.
2009. január 31. szombat 12:59 - B.R.
Rég volt már 1966, mikor is a sorozat megjelent az amerikai képernyőkön. Az „eredeti” legénység erőteljesen öregszik, 70 körül, sőt felett járnak már, úgy hogy lassan a Star Trek-geek arcok készülhetnek a várható – remélhetőleg nem a közeljövőben történő - gyászokra.

„Az űr a legvégső határ…”

A cikk aktualitását képezi a Star Trek Firs Lady-ként ismeretes Majel Barrett Roddenberry sajnálatos halála. A hölgy az első „pilot”-ban – a híres „A ketrec” című részben – játszott. Illetve csak az Enterprise központi számítógépének kölcsönözte a hangját, később viszont Chapel nővérként tért vissza a sorozatba. Ő volt a Doki segédje, aki viszonzatlan vonzalmat táplált Mr. Spock iránt. Végrendeletében a szülei, leukémiában elhunyt férje – bár az ő hamvainak már egy része „fenn van” -, és saját végső nyughelyéül a világűrt jelölte meg. A hamvak „intergalaktikus pályára állításának” a 2012-es évben jön el az ideje, amit a Voyager Memorial Spaceflight Service nevű űrhajó segítségével fognak megoldani a houstoni székhelyű Celestic cég emberei.
A Celestic cég 1997-ben debütált, ekkor 23 másik emberével együtt lőtték fel Gene Roddenberry hamvainak egy részét, a Orbital Sciences Pegasus elnevezésű rakéta segítségével. Később, a 2007-es évben, újabb „hamvas-kilövés” történt. A cég azóta is folyamatosan várja az előrendeléseket.

Eltávozott legénység

Chapel nővéren kívül James Doohan – alias Scotty, az Enterprise skót gépésze - is elhagyta a fedélzetet 2005-ben. Az ő hamvai is csillagközi pályán leledzenek a 2007-es Celestic-akció által. A Doktor – DeForrest Kelley – már 1999-ben meghalt, így a klasszikus „lesugárzó” trió (Kirk, Spock, Doki) száma mára sajnos csökkent. Méltán írta be magát mindkét szereplő a Star Trek legendáriumába.

„A végtelenbe, és tovább!”

Mindent összevetve, korai még csüggedni a „Borg-kockáknak”. Sokan szeretett legénységünk tagjai közül köszönik szépen, jól vannak. A fedélzeten a fekete földrészt képviselő kommunikációs tisztet ,Uhurát alakító Michelle Nichols legutóbb a közkedvelt Heroes sorozat második évadában tűnt fel. Ugyanitt, az egyik „Enterprise-sofőr”-t , Sulut megformáló George Takei is meglepte a nézőket a látogatásával. Ő legutóbb meleg házassága kapcsán került a médiába, tehát nagyon is él és virul. Navigátor társa, a Pavel Chekovot alakító Walter Koenig volt a tanúja a ceremónián. Koneig az UCLA-n tanít, de kisebb szerepeket a mai napig bevállal.

William Shatner, a „nőfaló intergalaktikus lovag”-ot, James T. Kirk-öt alakító színész is baromi jól elvan. Terjedelmes hájra tett szert, mint színész, mint „hang” aktív, reklámokban szerepel – például a Word Of Warcraft videóban dicsekszik Tauren mágusával. Bűn lenne kihagyni a cikkből Leonard Nimoy-t. Ő alakítottam a valószínűleg „legkedvencebb” Trek-karaktert, a félig ember – félig vulkáni Mr. Spockot. Nimoy egy igazi polihisztor; fotózik, énekel, filmez, verset ír, könyvet ír, nyilatkozik, egyszóval mai napig megállás nélkül tevékenykedik. Gyakran szerepel egy reklámban Shatnerrel, aminek persze hatalmas sikere van. Legutóbb az új Star Trek film trailerjének végén való megjelenésével, és tipikus vulkáni üdvözlésével állította meg az egyszeri Trek-fan ütőjét.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását