2024. május 2. - Zsigmond

Koprodukcióval ugyan, de ott vagyunk

Hosszú idő óta ismét szerepel magyar részvételű játékfilm a február 5-én kezdődő berlini nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában: a Berlinalén tartják a Katalin Varga című, román-brit-magyar koprodukcióban készült alkotás világpremierjét - közölte a
2009. január 28. szerda 14:52 - Hírextra
Dieter Kosslick, a filmvilág egyik legtekintélyesebb nemzetközi seregszemléjének vezetője az MTI-nek elmondta: a versenyprogramban szereplő 26 film közé egyöntetű döntéssel jutott be a román-brit-magyar koprodukcióban készült, Erdélyben forgatott Katalin Varga című film.

A fesztiváligazgató szerint "rendkívül kemény", megrázó filmről van szó, amely minden bizonnyal óriási érdeklődést vált majd ki. Kosslick úgy mesélte el a történetet, hogy egy eldugott erdélyi faluból kiközösítenek egy megerőszakolt magyar nőt, Varga Katalint, aki az erőszaktevővel szemben bosszút esküszik.

Dieter Kosslick utalt arra, hogy hármas - mégpedig román-brit-magyar - koprodukcióról van szó. Egyetlen brit vonatkozásként ugyanakkor azt említette, hogy Peter Strickland személyében angol a rendező, de tudomása szerint ő is Budapesten él. A filmben szereplők túlnyomó többsége pedig erdélyi magyar színész, a fesztivál előzetes programjában közülük név szerint Péter Hilda, Tankó Norbert és Pálffy Tibor szerepel. Ugyancsak magyar a film operatőre Győri Márk személyében.

Kosslick egyébként elmondta, hogy a Berlinale programjában eddig még soha nem szerepelt annyi koprodukciós film, mint most. Szavai szerint mindez arra utal, hogy immár a filmvilágban is feltartóztathatatlan a globalizáció. Úgy vélte ugyanakkor, hogy ez nem megy a filmszakma rovására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását