2024. május 4. - Mónika, Flórián

Draskovics későn kapkod

A kormány a következő két hétben formálja világos programmá a bűnmegelőzésért eddig is tervezett intézkedéseket, amelyeket szervezeti, szervezési lépésekkel is kiegészítenek majd - közölte Draskovics Tibor rendészeti miniszter a szerdai budapesti kormánys
2009. február 11. szerda 16:15 - Hírextra
A programmal - amelynek része a körzeti megbízottak számának növelése és a készenléti rendőrség vidéki egységeinek létrehozása - a hónap végén állnak a nyilvánosság elé - mondta.
A miniszter beszámolt arról, hogy a kormányülésén tájékoztatót hallgattak meg aktuális közbiztonsági kérdésekről. Közölte, a kormány azt várja a rendőrségtől, hogy határozott fellépéssel, ahol szükséges, az eddiginél láthatóbb, erőteljesebb jelenléttel gondoskodjon a polgárok biztonságáról.

A rendőrség alapvetően rendelkezik azokkal a személyi, technikai és pénzügyi feltételekkel, amelyek ennek az eredményes megvalósításához szükségesek - mondta.

A miniszter szerint nem csupán a rendőrségnek van dolga, ezért a pénzügyi, a szociális és a gazdasági miniszterrel együttműködve "biztonsági hálót" alakítanak ki. Ennek részeként pénzügyőrök, a közlekedési hatóság ellenőrei, a munkaügyi felügyelet munkatársai indítanak majd közös akciókat.

A tárca vezetője szólt arról, hogy miután a hét végén utasítást adott az országos rendőrfőkapitánynak a fokozottabb rendőri jelenlétre, nappal 40, éjjel pedig 50 százalékkal nőtt a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök száma. Ennek hatására több mint 50 százalékkal nőtt az elfogott körözött bűnözők száma, egyharmaddal több helyszíni bírságot szabtak ki, 30 százalékkal emelkedett a feljelentések száma és több mint 30 esetben fogták el a tett helyszínén a bűncselekmény elkövetőjét.

A miniszter értékelése szerint határozott, eredményes rendőri akció valósult meg, ugyanakkor hozzátette, tudja, ez nem a rendőrség "normál üzemmódja". Nem is annak szántuk - tette hozzá.
Draskovics Tibor a siófoki nyári, sokak által az enyingi bűnbandához kötött felvonulásról tett nyilatkozatokról azt mondta, "attól, hogy a siófoki polgármester (...) állít valamit, ebből az következik, hogy a rendőrség nem állíthat valami mást?". Úgy gondolom, nem következik - jelentette ki.

Kifejtette: a bűnüldözés egyik alapszabálya, hogy a rendőrség csak olyan információkkal állhat a nyilvánosság elé, amelyeket egy büntetőeljárásban megfelelő bizonyítékokkal alá tud támasztani. Amíg ezt nem tudja, addig jól teszi, ha azt mondja, nem tud nyilatkozni - közölte.

A miniszter a rendőrségnek juttatandó kétmilliárd forintos többlettámogatásról elmondta: az összeg felhasználásáról ő maga dönt, s az rövid távon a túlórák fedezetére szolgál majd.
Arra a kérdésre, hogy mekkora összegű túlórapénzzel tartozik a rendőrség, úgy reagált: az elmúlt évben ötmilliárd forintot fizettek ki túlórára, december 31-én egyetlen kifizetetlen túlóra sem volt.

A miniszter beszámolt még arról is, hogy az elmúlt tíz évben Magyarországon több mint 20 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, s hasonló arányban a sértettek száma is.
A bűnözés területi eloszlásában ugyanakkor változás történt: Baranya és az északkeleti megyék lettek a leginkább érintettek. Tavaly erősödött ez a tendencia: Borsod, Heves, Szabolcs és Hajdó-Bihar megyékben az országos átlag feletti a bűnözés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását