2024. május 21. - Konstantin

Magyarok a filmfesztivál

Három magyar alkotás is indul a szerdán kezdődő Tamperei Filmfesztiválon: a rövidfilmes nemzetközi verseny nagydíjáért 37 ország filmjei között Cakó Ferenc, Mohi Sándor és Alexei Alexeev egy-egy munkája is verseng - közölte a Magyar Filmunió kedden az MTI
2009. március 3. kedd 19:12 - HírExtra
Skandinávia legrégibb filmes mustrájának nemzetközi versenyébe idén 73 országból összesen 3000 alkotást neveztek, ezek közül 69-et válogattak be a hivatalos programba, köztük Cakó Ferenc Arc és Alexei Alexeev KJFG No. 5 című animációs filmjét, valamint Mohi Sándor Imádság című dokumentumfilmjét.

Az 1969 óta létező tamperei fesztiválon, amelynek fókuszában idén többek között a feminizmus, Vietnam, illetve a hatvanas évek állnak, az 5000 euróval járó fődíj mellett a nemzetközi versenyben a legjobb animációt, a legjobb fikciós alkotást és a legjobb dokumentumfilmet is jutalmazzák. A vasárnap záruló tamperei fesztivál egyike annak a 13 nemzetközi versenynek, amelyen egy alkotás jelölést nyer az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjára.

Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa közleményében emlékeztet arra, hogy az Európai Filmdíjra tavaly jelölt rövidfilmeket idén világkörüli turnéra indította az Európai Filmakadémia, és a Short Matters! címet viselő válogatást először Tamperében láthatja a közönség.

A tavalyi jelölteket - köztük Nemes Jeles László Türelem című mozgóképét - számos rangos filmfórumon, Finnország mellett többek között Bulgáriában, Horvátországban, Németországban, Izraelben, Olaszországban, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában, Szerbiában, Spanyolországban és Svédországban is bemutatják. A Short Matters! következő állomása a szófiai nemzetközi filmfesztivál lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását