2024. május 3. - Tímea, Irma

Ameria "úgymarad" Grúziával

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok újra magas szintű tárgyalásokat kezd Oroszországgal, nem változik a Grúziához fűződő viszonya - mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken Brüsszelben fiatal újságíróknak.
2009. március 6. péntek 12:55 - HírExtra
Az Oroszországgal fenntartott kapcsolatunk semmilyen módon nem fogja aláásni Grúzia, a balti államok vagy a Balkán támogatását - hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter a több mint harminc európai ország amerikai nagykövetsége által is közvetített beszélgetésen.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország több fontos kérdésben partnere lehet egymásnak, így például a közel-keleti béke és Irán ügyében. További területen is lehet együttműködés, ilyen a terrorizmus elleni küzdelem és a leszerelés - tette hozzá.
Vannak azonban olyan kérdések is, amelyekben nagyon nem ért egyet az Egyesült Államok és Oroszország, így például a grúz konfliktus ügyében, vagy az energia fegyverként alkalmazásában - mondta az amerikai diplomácia vezetője.
Hillary Clinton arról is beszélt, hogy Brüsszelből Genfbe utazik, ahol péntek délután tárgyal Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Az amerikai külügyminiszter korábban arról beszélt: orosz partnerével tervezett találkozóján óva inti Moszkvát attól, hogy hozzásegítse Iránt nagyobb hatótávolságú rakétákhoz.

Az orosz külügyminisztérium pedig azt közölte, hogy a találkozón azokon a kérdéseken túl, amelyekben a felek egyetértenek, valószínűleg szóba kerül az amerikai rakétapajzs elemeinek tervezett kelet-európai telepítése, Irán és a NATO bővítése.

Hillary Clinton pénteken a brüsszeli beszélgetésen kiemelte: a jövő sok kihívást tartalmaz. Hisz abban, hogy megmarad az Egyesült Államok és az EU szoros együttműködése. Nincs más választás: az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak együtt kell működnie - fűzte hozzá.

A közel-keleti békével kapcsolatban újra rámutatott, hogy az Obama-adminisztráció elkötelezett a kétállamos megoldás, azaz Izrael szomszédságában a palesztin állam létrehozása mellett. Az elnök az egyik legfontosabb feladatai között tartja számon a közel-keleti béke megteremtését - mondta Hillary Clinton.

A terrorizmus elleni harcra vonatkozó kérdésre a külügyminiszter kifejtette: a világon tervezett támadások jelentős része a Pakisztán és Afganisztán területén működő csoportokhoz köthető, éppen ezért fontos, hogy ezek az országok vegyenek részt a terrorizmus elleni harcban. Az Egyesült Államok keményen dolgozik azon is, hogy ne kerüljenek tömegpusztító fegyverek terroristák kezébe - tette hozzá.

Hillary Clinton úgy vélte, hiba lenne a klímaváltozásról megfeledkezni a gazdasági válság miatt. Az Obama-adminisztráció "százszázalékosan elkötelezett" a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, ennek a gazdaságélénkítő csomagokban is meg kell jelennie - hangsúlyozta a külügyminiszter. Az amerikai diplomácia vezetője szerint az energiabiztonság és a klímaváltozás kérdéseivel együttesen kell foglalkozni.

Kérdésre válaszolva Hillary Clinton arról is beszélt: reméli, hogy a következő években sikerül megváltoztatni a melegek elleni előítéletességet.Hillary Clinton a NATO külügyminiszteri találkozójára érkezett Európába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását