2024. május 19. - Ivó, Milán

Az SZDSZ magyarázatot vár a románoktól

Az SZDSZ megütközéssel értesült arról, hogy a román hatóságok megakadályozták Sólyom Lászlónak, a Magyar Köztársaság elnökének részvételét a március 15-i magyar nemzeti ünnep alkalmából Marosvásárhelyen tartandó rendezvényen.
2009. március 14. szombat 16:26 - HírExtra
Szent-Iványi István, az SZDSZ Európa Parlamenti képviselőjének és az Országos Tanács elnökének szombati közleményében úgy fogalmaz: "úgy találjuk, hogy ez a lépés ellentétes a két ország közötti stratégiainak nevezett kapcsolatokkal, ellentétes az Európai Unió alapeszméjével és nem utolsó sorban nagyon barátságtalan lépés azokkal a romániai magyar állampolgárokkal szemben, akik a közös ünneplésre meghívták és várták a köztársasági elnököt".

Ez a lépés beilleszkedik az új román adminisztráció részéről sajnálatosan egyre gyakrabban tapasztalható kisebbségellenes rendelkezések, intézkedések sorába - véli Szent-Iványi István.

Az SZDSZ magyarázatot vár a román vezetéstől a döntés okairól és reményét fejezi ki, hogy félreértésen alapuló kisiklásról és nem a kétoldalú kapcsolatok tudatos gyengítéséről, felesleges konfliktusok generálásáról van szó.

"Mi továbbra is abban vagyunk érdekeltek, hogy a Magyarország és Románia között az elmúlt négy évben a gazdasági és politikai együttműködés terén elért kifejezetten eredményes és sikeres időszak folytatódjék, mert meggyőződésünk, hogy ez mindkét ország alapvető érdeke. Reméljük, hogy ezt Románia vezetői is így gondolják és a jövőben ennek szellemében cselekszenek" - áll a közleményben.

Az államfő eredetileg vasárnap utazott volna Erdélybe, hogy Nyergestetőn részt vegyen egy kopjafaavatáson, majd Csíkszeredában az ottani március 15-i ünnepségen. Gépe Marosvásárhelyen szállt volna le, onnan utazott volna tovább az említett helyszínekre. A román légügyi hatóságok azonban visszavonták a köztársasági elnök gépének leszállási engedélyét. Előzőleg a román külügyminisztérium szóbeli jegyzékben fejezte ki aggályát az államfő március 15-re tervezett székelyföldi látogatása miatt.

Emiatt Sólyom László nyergestetői programját szombatra tette át, gépkocsival utazott az ünnepség helyszínére, majd még szombaton elindul vissza Budapestre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását