2024. május 19. - Ivó, Milán

Demszky és Magyar Gárda

Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester és a Magyar Gárda egy időben tartja március 15-i megemlékezését. A HírExtra tudósítói mindkét helyszínről jelentkeznek.
2009. március 15. vasárnap 13:40 - HírExtra
A Hősök terén a Magyar Gárda tart megemlékezést és avatást. A tér kordonokkal lezárt része féli g megtelt. Jobbikos és Árpád-sávos zászlók mindenfelé. A HírExtra tudósítója szerint a tömeg folyamatosan bővül. Rohamrendőröket nem látni a környéken.

Demszky Gábor a Petőfi szobornál, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdet meg beszédét. A fütyülés és a bekiabálás folyamatos. Demszky utalt a gárdisták megemlékezésére, akik szerinte kisajátítják az ünnepet. Ezután szólt a kordon mögött állókhoz: várják meg beszéde végét, és utána nyilvánítsanak véleményt.



Pörzse Sándor eközben a Gárdistákhoz beszél a Hősök terén. 650 új gárdistát avatnak. Utána Vona Gábor, a Jobbik elnöke szólalt fel. Emlékezik 1848-ra, majd elkezdődik az ötödik gárdistaavatás.

Demszky szerint akkor lehet az országot kihúzni a váslágból és jó útra terelni, ha a mai poliitikusok vagy eltűnnek a színről, vagy a két oldal kiegyezik egymással.

A gárdisták a Hősök ternén a cigányproblémáról beszélnek, míg Demszky a tatárszentgyörgyi esetet hozza fel. Majd egy perces néma csendet kér a veszprémi és a tatárszentgyörgyi áldozatok emlékére.



Demszky a beszédét így zárta: "éljen a magyar szabadság, éljen a haza!" 

A HírExtra tudósítójának beszámolója szerint Demszyknek szinte kiabállnia kelllett a mikrofonjába, hogy túlharsogja a fütyülést, és a bekiabálásokat. Pedig az ellene felvonuló tüntetőket gátló kordon a tavalyihoz képest jóval messzebb lett felállítva.



A Demszyk beszédét kihangosító hangfalak tudósítónk elmondása szerint éppen a tömeg arcába volt állítva, hogy minél hatékyonabban nyomja el a véleményét kinyilvánító tömeg hangját. A bekiabálások azonban így sem maradtak el. Elhangzott a "hazaáruló", a "menjél haza", és az "ÁVH" kifejezés is.

A Gárda gyűlésén közben Kiss Norbert gárdafőkapitány megmagyarázza a gárda létét is: azért kell a Magyar Gárda, mert veszélyben a magyarság.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását