2024. május 9. - Gergely

Az egyetlen ország Európában, ahol nincs válság

Első hallásra furcsának tűnhet, de igenis van olyan európai állam, amelyet nem érint számottevően a válság. Folyamatosan ömlik az országba a külföldi tőke, emiatt töretlen a gazdasági növekedés és stabil a pénzügyi rendszer.
2009. március 16. hétfő 10:12 - Kesjár Norbert
A sötét múlt

Elszigetelten mindenkitől
Albánia olyan volt a kommunista érában, mint napjainkban Észak-Korea. 1944 végén ragadta magához a hatalmat a Kommunista Párt, amely ezzel elszigetelte országát a nyugati világtól. Miután Hruscsov 1956-ban meghirdette a desztalinizációt, Hodzsa revizionista árulóként tekintett a Szovjetunióra és csatlós államaira, és 1961-ben megszakított velük minden diplomáciai kapcsolatot. Ezzel párhuzamosan egyre szorosabb kapcsolatokat kezdett kiépíteni a szintén a sztálini modellt továbbéltető népi Kínával. Majd Mao Ce-tung halálát követően 1978-ban megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Kínával is. Peking elutasításával Albánia végleg elszigetelte magát a világban.
Forrás: wikipedia.org
Évtizedekig egy elzárkózó, diktatórikus ország volt Albánia. A második világháború befejezésétől egészen a nyolcvanas évek végéig Enver Hodzsa (Hoxha) kommunista vezető állt az ország élén.

A sztálinizmust mindvégig mintának tekintő, izolacionista politikájának következménye az volt, hogy Albánia elszigetelődött és infrastrukturálisan-életszínvonalban évtizedekre elmaradt nemcsak Nyugat-Európától, hanem a szocialista blokk országaitól is.

A kilencvenes évek elején – összhangban a világban végbemenő változásokkal – Albánia is a demokrácia útjára lépett és elkezdte kiépíteni a kapitalista gazdaságát.

Torz és elmaradott gazdasági szerkezet

Albánia természeti erőforrásokban bővelkedő, de elmaradott gazdaságú ország. Már az ország függetlenné válása (1912) idején is messze elmaradt a többi európai országtól, s e gazdasági hátrányt a későbbi évtizedek zűrzavarai és politikai csatározásai csak tovább súlyosbították.

A kommunizmus évei alatt egy torz iparszerkezetet erőltettek az országra a vezetői: elsősorban a nehézipart építették ki, de eközben elhanyagolták a többi ipari ágazatot és elhanyagolták az infrastrukturális fejlesztéseket.

A rendszerváltást követően az ország új vezető politikusai nekiláttak a szerkezeti átalakításnak, illetve a politikai-gazdasági stabilizációnak. Napjainkra Albánia már megerősítette a demokratikus intézményrendszerét és növekedő pályára állította a gazdaságát, de még így is hatalmas a lemaradása nemcsak az EU-hoz, hanem a többi balkáni országhoz viszonyítva is.

Jelenleg a munkaképes népességnek több mint 58 %-a még mindig mezőgazdaságban dolgozik, a munkanélküliségi ráta is viszonylag magas (16 %). Az albán lakosság egyötöde a szegénységi küszöb alatt él, különösen jellemző ez a vidéki lakosságra és az ország északkeleti régióira.

Felfelé ívelő pályán

Albániát kevéssé érinti a globális válság: még az idei évre is legalább 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol az ország, a tavalyi 6 százalékos bővülés után.

„Albánia pénzügyi rendszere egyelőre gyengén integrálódott a nemzetközi rendszerbe, emiatt lesz képest növekedésre az ország” – közölte a minap az albán gazdasági miniszter.

Genc Ruli azt is reméli, hogy a külföldi befektetők érdeklődése Albánia iránt az idén is megmarad.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank még optimistább: az idei évre 4 százalékos növekedést vár Albániában, a korábbi 5 százalékos ütemmel szemben.

A bruttó hazai össztermék (GDP) 1998 óta stabil 4-7 % körüli értékkel növekedett, az infláció nem haladja meg a 4 százalékot, s nemzeti valuta – az albán lek – is folyamatosan erősödik.

Albánia a közelmúltban csatlakozott a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank gazdaságfejlesztési programjaihoz, ennek nyomán 1998 óta számottevő támogatásokban részesült, amelyek segítségével az infláció és a központi költségvetés deficitje visszaszorult, ebből fejlesztették az infrastruktúrát, s megindult a külföldi tőke beáramlása is.

A külföldi cégeket ugyanakkor továbbra is elriasztja a korszerűnek továbbra sem mondható infrastruktúra, a képzetlen munkaerő. Mindezek mellett egyre nagyobb gondot okoz a korrupció, az alacsony adózási és járulékfizetési fegyelem és a feketegazdaság markáns jelenléte.

A nemzetközi elismerés is kijár

Betonbunkerekkel a NATO-ba
Hodzsa a hidegháború idején paranoid tekintettel követte a világ eseményeit. Az országot egy bárhonnan és bármikor várható katonai csapásra próbálta felkészíteni. Emiatt több mint 750 ezer betonbunkert építtetett a mindössze 3 milliós Albániában. A legenda szerint pályázatot írt ki, s miután a győztes építész megépítette az első bunkert, Hodzsa maga a szakemberen próbálta ki a búvóhely teherbírását. Az építészt az óvóhelybe zárta, majd felrobbantotta azt. Miután a mérnök túlélte a robbanást, Hodzsa áldását adta a bunkerek építtetésére.
Forrás: ujszo.com
Nemcsak gazdasági téren fejlődik a balkáni ország. Az utóbbi években Albánia fokozatosan építette ki a nemzetközi kapcsolatait, több nemzetközi szervezet már eddig is a soraiba fogadta.

A következő jelentós „ugrás” a NATO-csatlakozás. Egy korábbi döntés értelmében a héten éppen Budapesten jelentette be a katonai szervezet főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer, hogy:

„Horvátország és Albánia is a NATO teljes jogú tagjává válik áprilisban. Ez száz százalékig bizonyos. Ezeknek az országoknak a felvételével stabilizálni lehet a Balkán biztonságát.”

A sikeres NATO-csatlakozás után Tirana várhatóan nekirugaszkodik a következő, az előzőnél lényegesebb komolyabb feladatnak. A tervek szerint ugyanis Albánia még az Európai Tanács e félévben soros cseh elnöksége alatt be akarja nyújtani csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását