2024. május 16. - Mózes, Botond

Kötelező lenne a szegények segítése

Gazdasági válságban a kormányzat kötelessége sajátos eszközök alkalmazása azért, hogy a nehéz helyzetben élő családok ne szegényedjenek el még jobban.
2009. március 18. szerda 14:40 - HírExtra
"A válság senkinek nem tesz jót, mindenki veszíthet. A szegények a legsérülékenyebbek, a legkevesebb a védelmük és a tartalékuk. A politika és a kormányzat (...) kötelessége, hogy sajátos és külön eszközöket vessen be azért, hogy a legrosszabb helyzetűek még meg tudjanak maradni (...) valamilyen lét-szinten" - fogalmazott Ferge Zsuzsa a Magyar Szegényellenes Hálózat által a szegénységben élő gyerekes családok helyzetéről készített jelentés bemutatóján.

A szociológus szerint a kormányzati válságkezelésben nincs előtérben a gyermekek védelme annak ellenére, hogy az egyszerre erkölcsi kötelesség és hosszú távú érdek.
Arra a kérdésre, hogy milyen szociálpolitikai eszközöket lehetne alkalmazni kiadáscsökkentés érdekében, példaként említette azt a javaslatot, amely szerint gazdasági válság idején az egygyerekes családoknál a családi pótlékot a felére csökkentenék vagy felfüggesztenék, kivéve a három vagy öt éven aluli gyerekeseknél, az egyszülősöknél és a fogyatékos gyerekeseknél. Ez önmagában 20-30 milliárd forintot hozna - mutatott rá Ferge Zsuzsa.

Farkas Zsombor, a szegényellenes hálózat munkatársa közölte, 2008-ban az ország 26 településén összesen 79 szegény, vagy annak a közelében élő, három és többgyermekes családot kérdeztek meg, akiknek a tapasztalatait gyűjtötték össze a jelentésben.

A jelentést összegezve elmondta: a családok többségének gondot jelent a mindennapi megélhetés, a gyereknevelés költségeinek előteremtése; a családi pótlék a szülők számára olyan biztos, kiszámítható bevétel, amely nélkül komoly hiányok jelentkeznének költségvetésükben. A szülők fontosnak tartják gyerekeik óvodáztatását, iskoláztatását, ennek megfelelően szinte minden gyerek jár oktatási intézménybe.

Magas azoknak a családoknak az aránya, akik csak a "legális uzsora" igénybevételével képesek időlegesen áthidalni különböző krízishelyzeteket, a rettentően magas kamatozású hitel a családok szegénységét tovább mélyíti. A családok mintegy kétharmada vett fel kölcsönt pénzügyi szolgáltatótól - mondta Farkas Zsombor.

A családok életében a feketemunka fontos kiegészítője az alacsony legális jövedelemnek és a segélynek. A megkérdezettek beszámoltak arról, hogy szegénységük vagy cigány származásuk miatt kirekesztődnek számos lehetőségből.

Farkas Zsombor szerint az országos adatokból az látszik, hogy a kormányzati erőfeszítések ellenére a gyerekszegénységnek a növekedését nem sikerült megállítani. A kormányzati politika figyelme lanyhulni látszik a gyerekszegénység ügyében - mondta.
A Vágóképek - Rögzítve 2008 címmel kiadott jelentést a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére készítették el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását