2024. május 20. - Bernát, Felícia

Fontos, hogy mennyi küldött támogatja Gyurcsányt

Az MSZP hétvégi kongresszusán fontos jelzés lehet, hogy a küldöttek mekkora arányban szavaznak Gyurcsány Ferenc pártelnökre - olvasható a Political Capital Institute csütörtökön az MTI-hez eljutatott elemzésében.
2009. március 19. csütörtök 16:05 - HírExtra
A kihívó nélkül induló pártelnökre leadott szavazatok aránya arra is utalhat, hogy az MSZP jelenlegi helyzetéért milyen arányban teszik felelőssé Gyurcsány Ferencet, és mennyiben osztják meg a küldöttek a felelősséget közte, a pártvezetés egésze, a vezető posztokat és az elnökségi tagságot betöltő politikusok között - áll a dokumentumban.

Az MSZP március 21-22-én tartja soron következő tisztújító kongresszusát. A pártelnöki poszton Gyurcsány Ferenc az egyetlen jelölt, míg a két elnökhelyettesi posztért hárman, a három alelnöki helyérért legalább négyen indulnak.

Az elemzők úgy vélik, a párton belüli csaták a pártelnöki poszt alatti területeken zajlanak majd a kongresszuson.

Az intézet közölte: az elnökhelyettesi, az alelnöki és az elnökségi posztokért zajló küzdelem ugyanakkor fontos jelzéseket adhat arról, hogy az MSZP milyen irányban igyekszik kijutni jelenlegi negatív helyzetéből.

Lamperth Mónika az elnöki kabinet vezetőjeként indul az elnökhelyettesi posztért Juhász Ferenccel és Szekeres Imrével szemben.

A Political Capital szerint a honvédelmi miniszter pozíciójával kapcsolatban a nyilvánosságban nem merült fel komoly kétség, az ő megválasztása biztosnak tűnik. Lamperth Mónika számára az elveszített Somogy megyei elnökválasztással együtt is esélyt jelent, hogy Juhász Ferencet egyre inkább mint lehetséges lecsúszót emlegetik, ami a nyilvánosságon keresztül is hathat a küldöttekre.

Az intézet elemzi az alelnökjelöltek esélyeit is: a Kiss Péterre leadott szavazatok kormányon belüli befolyásán túl a társadalmi kapcsolatok kezelésének párton belüli megítélését is tükrözik, míg gyengülése a párton belüli konfliktusok kezelésének problémáira utalhat.

Hiller István újraválasztásával a párt megerősíti, hogy felső vezetői szinten szükség van az ideológiai szerep és a kommunikáció erősítésére - vélik az intézet elemzői. Ujhelyi István megválasztása a párton belüli építkezés és a kormánnyal szemben korábban megfogalmazott kritika támogatása lehet. Az újonnan kandidáló Mesterházy Attila megválasztása az eddigi kormánytagok pozíciójának gyengülését is tükrözheti - közölte a Political Capital.

Az intézet szerint a szocialista párt legfelső döntéshozó testülete ülésének egyik legfontosabb kérdése, hogy a jelenlegi helyzetben mekkora mozgásteret biztosít a kormány és a miniszterelnök számára a válságkezelésre, a szakpolitikai döntések meghozatalára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását