2024. május 18. - Erik, Alexandra

Már az MSZP is köp a románokra?

Az MSZP azt szeretné, ha nem térne vissza a "magyar kártya" a román belpolitikába - mondta Szabó Vilmos, az MSZP külügyi munkacsoportjának vezetője pénteken Budapesten.
2009. március 20. péntek 13:38 - HírExtra
"Óriási sikernek és eredménynek tekinthetjük azt, hogy az elmúlt három romániai választáson nem volt jelen a magyar kártya. Most úgy tűnik, hogy vannak, akik érdekeltnek látszanak abban, hogy újra előkerüljön a magyar kártya" - hangsúlyozta Szabó Vilmos. A politikus kiemelte: az MSZP szeretné, ha a "magyar kártya" nem térne vissza a román belpolitikába.

A Sólyom László március 15-i látogatásával kapcsolatos romániai "tortúra" teljesen elfogadhatatlan és érthetetlen - húzta alá.

Szabó Vilmos arról is beszélt, hogy a magyar-szlovák politikai kapcsolatok mélypontra jutottak az elmúlt két évben. Habár a két parlament bizottságainak egyeztetése és a házelnöki tárgyalások jó irányt jelentenek, újabb feszültséget jelent például a szlovák nyelvtörvény módosításának tervezete - fűzte hozzá.

Ukrajnában is a magyar kisebbségek elleni lépések történtek. Elsősorban a nemzetiségi oktatás ellen voltak lépések, de több magyar emlékművet és szobrot is megrongáltak Ukrajnában - mutatott rá.

A politikus Szerbiával kapcsolatban elmondta: érthetetlen az is, hogy a belgrádi parlament halogatja az új vajdasági alaptörvény tárgyalását, ezzel kedvezve a szélsőséges, nacionalista erőknek. Elfogadhatatlan az is, hogy Belgrád szerint Sólyom László Vajdaságba tervezett útja nem szolgálta volna a kétoldalú kapcsolatokat - mondta a politikus.

Szabó Vilmos emlékeztetett: ezek a lépések annak fényében történtek, hogy Magyarország továbbra is támogatja Ukrajna és Szerbia euro-atlanti integrációját.
A szomszédos országokban a szélsőséges politikai erőkkel nacionalista veszély jelent meg, amely befolyással van a kétoldalú kapcsolatokra is. Ezt a veszélyt minél hamarabb "ki kell iktatni" - fogalmazott a képviselő.

"Veszélyes tendenciák jelentek meg a szomszédsági kapcsolatokban, de ezek megállíthatóak. Megállíthatóak összefogással, a demokratikus politikai erők összefogásával. A régió országai, szomszédaink egymás ellenében nem lehetnek sikeresek" - mondta Szabó Vilmos.

Az MSZP határozottan hitet tesz a jószomszédi kapcsolatok mellett, de határozottan elutasít minden szélsőséges, nacionalista törekvést. A párt ezt várja el a magyarországi és a szomszédos országok politikai erőitől is. Az MSZP hitet tesz a határon túli magyarok jogainak védelme mellett is, ebben egyetértésnek kell lenni a parlamenti pártok között is - hangsúlyozta a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását