2024. május 4. - Mónika, Flórián

Németország gyászol

Mintegy 100 ezer gyászolót várnak szombaton Winnendenbe az elmúlt heti ámokfutó merénylet 15 áldozatára emlékező gyászszertartásra.
2009. március 20. péntek 18:07 - HírExtra
Beszédet mond a délelőtti megemlékezésen Horst Köhler államfő és Angela Merkel kancellár, továbbá Günther Oettinger, Baden-Württemberg tartomány kormányfője. Hét évvel ezelőtt, a 2002-es hasonló erfurti merénylet áldozatainak gyászszertartásán ugyancsak 100 ezren vettek részt.

A Stuttgart közvetlen közelében fekvő Winnenden Albertville nevű középiskolájában egy 17 éves volt diák múlt szerdán hajtott végre szörnyű vérengzést, meggyilkolva 9 diákot és 3 tanárt. Menekülés közben további 3 személlyel, majd önmagával is végzett.

A merénylet megrázta egész Németországot, amely még mindig nem ocsúdott fel a történtekből. A csaknem 30 ezer lakosú kisvárosban szombat délelőtt előbb egy ökumenikus istentiszteletet tartanak, ezt követően kerül sor a hivatalos beszédekre. Megemlékezések lesznek a tartomány más városaiban is.

A szervezők szerint a legtöbben Baden-Württembergből érkeznek majd Winnendenbe, de szerte az országból jönnek gyászolók. A városban szombaton szolidaritásból az élelmiszerüzletek kivételével zárva tartanak a boltok.

A merényletet végrehajtó Tim Kretschmer apja pénteken nyilvános levélben jelentette be, hogy visszaadja a hatóságoknak fegyvertartási engedélyét, mert - mint fogalmazott - soha többé nem akar fegyvert venni a kezébe. Az apa ellen vizsgálat indult, fia ugyanis egyik, engedéllyel otthon tartott, de felelőtlenül elől hagyott fegyverét rabolta el a bűncselekményhez.

Egy brémai fiatalember ugyanakkor más okokból sem fogja elfelejteni a 2009 március 11-én Winnendenben történteket. A 21 éves fiatal ugyanis az elmúlt napokban megszámlálhatatlan fenyegető hívást és e-mail üzenetet kapott, csak azért, mert őt is Tim Kretschmernek hívják, s sokan összetévesztették őt az ámokfutó gyilkossal.

A névrokont állásából is elbocsátották, miután a fenyegetések miatti frusztráltságában az interneten azt üzente, hogy "kézifegyvert keres, ugyanakkor kézigránátot és bombagyártáshoz szükséges berendezéseket ad el."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását